YAŞAR AYDIN [email protected] @yasaraydinnn

Türkiye çok uzun süre Erdoğan’ın istediği başkanlık ve yarı başkanlık gündemi ile meşgul oldu. Geçen hafta AKP’li kurmaylardan gelen açıklama ile en azından ekim ayına kadar bu tartışmanın gündemden düştüğünü öğrendik. Bu hafta Meclis koridorlarında dolaştığımızda ise takvimin bir kez daha değişebileceğinin konuşulduğunu gördük.

Meclis tatil edilmeyecek
TBMM takvimi, 1 Temmuz günü tatile girildiğini gösteriyor. Ama şimdiden belli oldu ki AKP çalışma takvimini uzatacak. Önümüzdeki hafta gelecek yargı paketi ile bayram iznine çıkacak Meclis’in 12 Temmuz’da tekrar toplanması bekleniyor. Başbakan Binali Yıldırım’a göre TBMM’nin esas gündemi yatırımların önünü açacak yasal düzenlemeler olacak. AKP bunun için torba yasa hazırlığı içinde. AKP kulislerinde haftasonu MHP’de yaşanan gelişmeler sonucunda takvimin yeniden gözden geçirilmesine neden olduğu konuşuluyor.

10 Temmuz, sonrasını da belirleyecek
Erdoğan ve AKP esas olarak kendi gündeminde ilerlemeyi sever. Bu kadar sık takvim değişikliği çok alışık olmadığımız bir gündem. Bu soruyu AKP’yi yakından takip eden isimlere de sorduk. Bize verilen yanıt MHP kongresinin sonucu ne olursa olsun partide kırılma yaşanacağı beklentisinin AKP içinde çok yoğun olduğu söylendi. MHP içinde yaşanacak olası kırılma iktidar partisinin yol haritasını nasıl etkileyecek? TBMM çatısı altında konuştuğumuz isimlerden aldığımız bilgileri ve AKP’nin masaya yatırdığı ihtimaller ile sonrasında atacağı adımları özetlersek:



1. Bahçeli ile devam: Bu durumda muhalefetin partide kalması mümkün değil. MHP içinden yeni bir parti çıkacak. Böyle bir durumda AKP’nin ilk adımı TBMM’de erken seçim kararının aldırılması ve buradan erken seçimde 330’un zorlanması.

2. Muhalefetin kazanması: Bu durumda da kırılma yaşanacak. Bahçeli’ye çok yakınındaki isimlerin partiden ayrılması beklenmiyor. Ama grup içinde temas kurulabilecek vekil sayısını artıracak. Vekillere AKP’ye geçme olmaz ise Anayasa değişikliğinde destek istenecek. Şimdiden 5-6 vekile 'kanca atılmış' olduğu konuşuluyor. Böyle bir durumda temmuz ayında Anayasa taslağının TBMM’ye gelmesi bekleniyor.

3. İknada başarısız olma ihtimali: Muhalefetin kazanması ve MHP’de beklenen çözülmenin olmaması durumunda torba yasa 12 Temmuz itibari ile TBMM’ye gelecek ve yasal düzenlemeler sonrası Meclis kapanacak. Başkanlığı içeren Anayasa taslağı -en azından şimdilik- gündemden düşecek.

Kağıtta durduğu gibi olmayabilir
Kulislerden aldığımız bilgilere göre AKP tüm olasılıklar üzerinde çalışıyor. Bunun için de ayrı ekipler bile kurmuş. Ama her şey kağıt üzerinde yazıldığı kadar kolay olmayabilir. MHP’nin Kurultay’da yakaladığı ilgi ve AKP’nin çokça parti içlerine girme isteğinin yarattığı rahatsızlık muhalefet etme gücünü artırabilir. Bu da hem sokakta hem de Meclis’te havayı biraz tersine çevirebilir. Üstelik Suriye’da yaşanan gelişmeler AKP’yi içeride de politika değişikliği yapmaya zorluyorken sürekli inisiyatifi elde tutmak o kadar kolay olmayacaktır.

MHP Kurultayı’nın AKP’nin yol haritasını belirleyeceğini söylemek çok iddialı olacaktır. Ama AKP’nin Meclis takvimini belirleyeceği çok açık.

Kaynak: Birgun.net