Seks işçiliği alanının kayıtsız olmasının şiddet ve ayrımcılığa neden olduğuna dikkat çeken HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, adalete erişim mekanizmalarının çoğunlukla seks işçilerinin erişimine açık olmamasının mağduriyetleri artırdığını hatırlattı.

Duvar'da yer alan habere göre, Kerestecioğlu Türkiye’de Ocak 2008 ile Haziran 2016 arasında 43 trans cinayeti gerçekleştiğine ve bunun Avrupa ülkeleri arasındaki en yüksekoran olduğuna dikkat çekti.

EŞİT HAKLARA SAHİP

“Seks işçileri ve translar, ‘genel ahlak’, ‘milli ve manevi değerler’, ‘dini değerler’, ‘Türk aile yapısı’ gibi muğlak ifadeler öne sürülerek ötekileştirilmekte, ayrımcılığa uğramaktadırlar” diyen HDP’li Kerestecioğlu, “Bu kişilerin Türkiye’nin de imzacısı olduğu ve onayladığı uluslararası sözleşmeler ve çeşitli devletlerarası kurumların ürettiği tavsiye metinlerinde dile getirilen ve tüm Türkiye vatandaşlarının faydalanması beklenen haklardan eşit şekilde faydalanabilmesi gerekmektedir” ifadesini kullandı.

‘TOPLUM VE DEVLET TARAFINDAN KÖTÜ MUAMELE’

Türkiye’de translar ve seks işçilerinin ahlak kodları sebebiyle toplum ve devlet tarafından kötü muameleye maruz kaldığı ve haklarının ihlal edildiğini bildiren Kerestecioğlu’nun, Başbakan’a yönelttiği sorular şu şekilde:

1. Hükümetiniz döneminde kaç seks işçisi, şiddete uğradığı gerekçesiyle kolluk kuvvetlerine, hastanelere, sığınaklara, ilk adım merkezlerine veya devlete bağlı diğer kuruluşlara başvurmuştur?

2. Kaç seks işçisi ve trans öldürülmüştür?

3. “Cinsiyet kimliği” “cinsel yönelim” temelli nefret suçları ile seks işçilerine yönelik suçlara dair verilerin toplanması ve raporlanması için hükümetinizin bir çalışması var mıdır?

4. Anayasa’nın 10. Maddesi’nin “cinsel yönelim” ve “cinsiyet kimliği” ibarelerini kapsayacak şekilde değiştirilmesi konusunda yıllardır süregelen çalışmalar mevcuttur, neden harekete geçilmemektedir?

5. Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kanun Tasarısının ve ulusal mevzuattaki ayrımcılıkla mücadele düzenlemelerinin “cinsel yönelim” ve “cinsiyet kimliği” ifadelerini kapsayacak şekilde değiştirilmesi ve TCK 122. Madde içerisinde nefret suçlarının belirginleşmesi için Milletvekillerini ve Adalet Bakanının harekete geçirmek amacıyla bir girişiminiz olmuş mudur?

6. “Cinsel yönelim” ve “cinsiyet kimliği” ifadelerini kapsayacak şekilde düzenlenen ayrı bir Nefret Suçları Yasası hazırlamak için hükümetinizin bir girişimi var mıdır?

11. Seks işçilerinin ve transların ihtiyaçlarına göre tasarlanmış misafirhaneler, sığınaklar, sağlık merkezleri, rehabilitasyon programları ve benzeri programları tesis etmek için hükümetin bir programı var mıdır?

12. Yaşlı, engelli, HIV ile yaşayan, uyuşturucu madde kullanan, alkol kullanıcısı, yoksul, göçmen ve diğer ihtiyaç sahibi translara yönelik de özel sosyal destek programları oluşturulması için hükümetinizin bir çalışması var mıdır?

Kaynak: Birgun.net