Başbakan Ahmet Davutoğlu, MİT tırları haberleri nedeniyle tutuklu yargılanırken Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından tahliye edilen gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili konuştu. Başbakan Davutoğlu, "MİT haberlerinde bir casusluk söz konusu" dedi.

Başbakan Davutoğlu'nun yaptığı bu açıklama, Dündar ve Gül'ün AYM kararıyla tahliye edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'AYM kararını tanımıyorum, saygı da duymuyorum' sözlerine destek olarak değerlendirildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasının satır başları şöyle:

"MİT haberlerinde bir casusluk söz konusu. Esas itibariyle konu Bayırbucak Türkmenleri'ne gönderilen yardım malzemeleriyle ilgilidir. Konu iki gazetecinin görüş beyan etmesi değildir. Ortada açıkça Türkiye Cumhuriyeti devletine yönelik bir faaliyet söz konusudur. Bununla ilgili gizli kalması gereken belgeleri yayınlayarak, tekrar konuyu gündeme getirerek, belgeleri yayınladılar. Politikamızı eleştirebilirler ama dünyanın her yerinde devletin güvenliği söz konusu ise bu operasyonun gizliliği garanti altına alınmıştır. Bu belgeleri onlara verenlerin amaçları açıktır."

"Tutuksuz yargılamanın esas olduğunu söylemiştim. Şimdi ortada yürüyen bir dava var, yapılan müraacatı değerlendirdik, bireysel başvuru hakkını biz getirdik. Pişman da değiliz. Davanın esası gizli belgeleri ifşa etmek suretiyle bir dava sürüyor. Bunun basın özgürlüğü davası olarak yansıtılması yanlış."

"Gizli belgeleri açıkladılar. Yargı süreçleri tamamlanmadan Anayasa Mahkemesi’ne başvurulamaz. Bütün süreçleri tamamlanıp son olarak Anayasa Mahkemesi'ne gidebilir. AYM’nin yetkisini aşan bir tutum var. Hepimizin bilmesi gereken husus var ki, hepimizi sınırlayan bir anayasa var. Yürüyen bir davaya müdahil olunmuş görüntüsü hakkı kimsede yoktur."

"Bütün yargı süreci AYM'ye bağlanamaz. Davayı etkilemeye kimsenin hakkı yok. Hukuki sistem hepimizi sınırlar, herkes riayet edecek. Siyasiler eleştiriden azade değilse yargı da değildir. Mahkemelerin kararı eleştirebilir. Temek hukuk prensiplerine herkesin saygı göstermesi esastır. Bireysel başvuru için ilkeler konulmalı. Yetki aşımı olacaksa doğru tanımlanmalı."

Kaynak: Birgun.net