Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye'de doğal olarak yetişen yaklaşık 70 zehirli mantar türü bulunduğunu bildirerek, bilimsel dayanağı olmayan yabani mantarların tüketilmemesi konusunda yurttaşları uyardı.
Bakanlık yetkilileri, yaptığı açıklamada, doğada en çok mantarla karşılaşılan ılık ve nemli dönemlerden olan sonbahar mevsiminde orman ve mera alanlarında çok sayıda doğal mantar yetiştiğini kaydetti.

Ölümle sonuçlanabilir
Habertürk'ün haberine göre; özellikle kırsal alanda yaşayan yurttaşların doğadan topladıkları mantarları tüketme alışkanlığı nedeniyle çok sayıda mantar zehirlenmesi vakası gerçekleştiğini aktaran yetkililer, bazı zehirlenme vakalarının ise ölümle sonuçlandığını ifade etti.

Mantar zehirlenmelerinin önlenmesinde en etkili yolun, kaynağı bilinmeyen ve kontrolsüz bir şekilde toplanan mantarların yenilmemesi olduğuna dikkati çeken yetkililer, şu bilgileri verdi:

"Her ne kadar halkımız kendi yöresinde yetişen mantarları bilse de en küçük bir yanılgı maalesef acı sonla bitebilmektedir. Zehirlenme vakaları; birkaç saat içinde etkilerini gösterebileceği gibi, haftalar hatta aylar sonra bile etkisini gösterebilmektedir. Bundan dolayı, kendiliğinden yetişmiş bir mantarın zehirli olma ihtimali vardır ve bunları yenebilir mantarlardan ayırt etmek çok zordur. Teşhis ve tanıma işlemi eğitim almış ve uzun yıllar tecrübe etmiş kişilerce yapılabilir."

Bakan Eroğlu, şunları kaydetti: "Bakanlık olarak zehirlenmelere karşı biz de zehirli mantar türlerinin ve zehirlenme vakalarının fazla olduğu yörelerde çalışma yürütüyoruz. Uyarıcı levhalarla, broşür ve afişler kullanmak suretiyle vatandaşlarımızın bu hususta bilgi sahibi olmasına çalışıyoruz. Ayrıca bu konuda bir kamu spotu hazırladık ve sosyal medyada paylaşıyoruz."

Kaynak: Birgun.net