DOĞU EROĞLU / [email protected]
@DoguEroglu

Çanakkale’de yurttaşlar ve yerel yaşam savunucusu örgütlerin açtığı iptal davalarında, dört farklı termik santral projesi için birbirinin eşi bilirkişi raporlarının hazırlanıp mahkemeye sunulduğu ‘kopyala-yapıştır bilirkişi raporlar’ skandalı ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı açıklama yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı’nın TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesini yanıtlayan Bakanlık, “Bilgimiz yok, mahkemeler bilir” demekle yetindi.

Cenal, Kirazlıdere-1, Kirazlıdere-2 ve Karaburun termik santralları için hazırlanan raporların birbirinin eşi olduğu, raporlardaki santral isimlerinin değiştirilip mahkemeye sunulduğu ancak farklı raporlarda farklı santral isimlerinin ve krokilerin unutulduğu ortaya çıkınca skandal anlaşılmıştı. BirGün’de çıkan haberlerden sonra davacılar suç duyurusunda bulunmuş, davalara bakan Çanakkale İdare Mahkemesi ek rapor ve hatalarla ilgili açıklama istemişti. 4 raporu hazırlayan bilirkişi heyeti yanıtında “Sehven olmuş” ve “Maddi hatadan ibaret” ifadelerini kullanmıştı.

TOPU MAHKEMEYE ATTI

CHP’li Akatlı’nın soru önergesini cevaplayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, bilirkişi skandalıyla ilgili sorulara tatmin edici açıklamalar yapmaktan kaçındı. Skandala imza atan heyetin geçmişte hazırladığı raporlara ilişkin bir inceleme yapılıp yapılmadığı, buna benzer kopyala-yapıştır raporlama uygulamaları olup olmadığı gibi soruları yanıtsız bırakan Bakanlık, son skandalla ilgili de sessiz kaldı. “Bilirkişiler hakkında gerçeğe aykırı bilirkişi raporu düzenleyip görevi kötüye kullanmak iddiasıyla suç duyurusunda bulundunuz mu?” sorusunu Bakanlık, Çanakkale İdare Mahkemesini işaret ederek savuşturmakla yetindi. Bakanlık, “Bilirkişinin düzenlemiş olduğu raporların gerçeğe aykırı olduğu iddiasının ispatı Bakanlığımızın görev, yetki ve sorumluluğunda bulunmayıp, davacıların itirazı üzerine ilgili Mahkeme tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir” cevabını verdi.

Kaynak: Birgun.net