HÜSEYİN ŞİMŞEK [email protected]

17/25 Aralık Yolsuzluklarını Soruşturma Komisyonu Üyesi CHP eski Milletvekili Ali Özgündüz, Rıza Sarraf'ın ABD'de tutuklanması ile ilgili, “Rıza Sarraf konuşursa dört eski bakanın da malvarlığına el konularak ABD’de tutuklanmalarının önü açılır, yolsuzluğun üzerine gidip uluslararası yaptırımla karşılaşabiliriz” dedi.

Türkiye’nin yapamadığı tutuklama ve yargılama işlemlerini ABD’de bulunan bir savcının yaptığını belirten Özgündüz, Sarraf’ın ortağı Babek Zencani’nin İran’da yolsuzluğu yaymak ve devleti dolandırmaktan aldığı idam cezasının bu sürecin bir uzantısı olduğunu, başka ülkeler yolsuzlukla mücadele ederken, Türkiye’nin üzerini örttüğünü ifade etti.

Suç Türkiye’de işlendi
Sarraf’ın itham edildiği İran’a yönelik ambargoları delme, ABD’yi zarara uğratma ve uluslararası para aklama işlemlerini Türkiye’de kurduğu şirketlerle yaptığını belirten Özgündüz, “Dubai başta olmak üzere diğer körfez ülkeleri, Malezya ve Çin’de Babek ile kurduğu şirketlerinde yaptı. Türkiye vatandaşı da olan Sarraf, burada AKP’li bakanlarla ve onların çocuklarıyla rüşvet ilişkisi içinde bu eylemlerini uygulamaya koydu. Ayrıca ambargonun delinmesinde Halk Bank Genel Müdürü Süleyman Aslan da kilit rol oynadı. O da unutulmasın” diye konuştu.

Türkiye’nin tüm bu olayların üstünü örttüğünü ancak ABD’nin tıpkı geçtiğimiz hafta Zencani’ye idam cezası veren İran gibi yolsuzluğun üzerine gittiğini söyleyen Özgündüz, Meclis’te kurdukları komisyonda da hiçbir yolsuzluğun üzerinin örtülemeyeceğini ifade ettiklerini ancak AKP’lilerin kendilerini dinlemediğini söyledi.

Uluslararası yaptırım uygulanabilir
Özgündüz, şu ifadeleri kullandı; “Rıza Sarraf’ın vereceği ifadeler Türkiye’ye de yansıyacaktır. ABD yargı sisteminde suçlu, itiraf ettiğinde ceza indirimi alıyor. Sarraf da kendisini kurtarmak için itiraflarda bulunacaktır. ABD de eski bakanlarla ilgili bir girişimde bulunursa bu durum AKP iktidarını ciddi sıkıntıya düşürür. Yolsuzluk yaptıkları bildirilen eski bakanlar ABD’ye gittiklerinde tutuklanırsa kimse şaşırmasın. 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonları yaşanmadan önce ABD yetkilileri Türkiye’deki bazı bankaların İran’a uygulanan ekonomik ambargoları deldiği için bir takım bankacılık hizmetlerini kısıtlamıştı. Tıpkı o dönem gibi belki daha da ileri olarak uluslararası yaptırımlar da uygulanabilir. Gözardı edilmemesi gereken bir durum daha var. Sarraf’ın açıklamalarının ardından dört eski bakanın mal varlığına da el konulabilir.”

Kaynak: Birgun.net