Adana’da Ocak 2014’te mühimmat yüklü MİT TIR’larının durdurulması ile ilgili haberleri nedeniyle 92 gün tutuklu kalan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül bugün dün son kez hâkim karşısına çıktı. Dündar, devletin gizli belgelerini açıklamak’tan yedi yıl hapis cezası aldı, ceza beş yıl 10 aya indirildi. Aynı suçtan Gül’e de altı yıl hapis cezası verilip beş yıla indirildi. Dündar ve Gül ‘hükümeti ortadan kaldırma’ suçlamasından beraat etti. ‘Örgüt üyeliği ve örgüte yardım’ suçu yönünden ikilinin dosyaların ayrılmasına karar verildi. Dündar ve Gül hakkında tutukluluğa hükmedilmezken yurtdışı çıkış yasağı kaldırıldı. Karar temyize götürülecek. Temyize, hem davalılar, hem de davacılar arasındaki Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MİT gidebilir. Temyiz süreci bir hafta sonra başlayacak.

Eşi, saldırganın yakasına yapıştı
Dündar ve Gül’ün davasında karar için ara verilirken, Murat Şahin isimli bir kişi Dündar’a “Vatan haini” diye bağırarak iki el ateş etti. Kurşunlardan birisi NTV muhabirinin bacağını sıyırdı. Dündar bunun bir gözdağı olduğunu söyledi. Dündar’a saldırıdan hemen sonra eşi Dilek Dündar saldırganın kaçmaması için yakasına yapıştı. Dilek Dündar’ın yanında bulunan CHP Milletvekili Muharrem Erkek ise, saldırganın boşta kalan elini tutup boğazından yakaladı. Yaklaşık 1 dakika saldırgan bu şekilde etkisiz hale getirilmeye çalışıldı daha sonra sivil polisler saldırgana müdahale ederek, gözaltına aldı. Saldırının ardından olay yeri ekipleri gelerek inceleme Saldırının ardından konuşan Dündar, “Kimdir, nedir bilmiyorum. Silahın bana yöneldiğini gördüm. Kim olduğunu bilmiyorum ama kimlerin hedef gösterdiğini biliyorum. Adliye içinde yıldırmaya çalışıyorlar. Dışarıda silahla yıldırmaya çalışıyorlar” dedi.

Saldırgan Murat Şahin’in ‘tehdit, silahlı yaralama ve hakaret’ suçlarından sabıka kaydı çıktığı ve daha önce yaralamadan cezaevinde yattığı öğrenildi. Saldırgan Çağlayan Polis Merkezinden çıkarılarak, Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube’ye götürüldü.



‘İki suikast yaşadık’
Dündar’a silahlı saldırının ardından, dava duruşmasına devam edildi. Hapis cezasına mahkum edilen gazeteciler Dündar ve Gül açıklamalarda bulundu. Dündar, “İki suikast yaşadık biri silahlıydı diğeri yasaldı. Kapalı oturumda ikinci suikast gerçekleşti. Bu hukuki bir suikasttı. Anayasa Mahkemesi bizi tescil etti ve mahkeme Anayasa Mahkemesini karşımızda Cumhurbaşkanı’nı bulduk. Tehdit etti, şantaj yaptı. Bundan vazife çıkaran birileri saldırıda bulundu. Bugün çok iyi bildiğimiz bu silahtan çıkan kurşunların sebebi devletin en üst kademesinden aldığımız tehditlerdi. Bu kurşunlar, bu baskılar asla bizi yıldırmayacak. Hepimiz bu kararlara, bu kurşunlara rağmen her zamankinden cesur olmak zorundayız. “dedi.
Öncelikle, silahlı saldırıya değinen Gül ise şöyle konuştu: “Türkiye’nin ilk defa başına gelmedi. Tahir Elçi öldürüldü. Ya mahkemelerle ya da silahlarla susturmaya çalışıyor. Çocuklar ölmesin, katliamlar olmasın diye bu haberler vardı.”

Kılıçdaroğlu’ndan ilk tepki
Dündar’a yönelik silahlı saldırıya ilişkin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından “Nefret söylemleri ile işini yapan gazetecileri hedef gösterenler, Can Dündar’a yapılan saldırının sorumlusudur. Geçmiş olsun Can Dündar” diye yazdı.

HDP’den açıklama
Silahlı saldırıya ilişkin HDP Genel Merkezi’nden bir açıklama geldi. Açıklamada, “Bir ülkede görevini yapan gazetecileri vatan haini ilan eden bir Cumhurbaşkanı oldukça bu tür saldırıların yaşanması da olağanlaşır” denildi.

Silaha karşı kalem
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ise Twitter’dan yaptığı açıklamada “Can Dündar ve Yağız Şenkal’a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Sorumluları biliyoruz. Basın özgürlüğünü hep savunacağız.Silaha karşı kalem” dedi.

Kaynak: Birgun.net