Belçika’nın başkenti ve Avrupa Birliği’nin kalbi Brüksel, dün güne art arda patlamalarla uyandı. Havaalanı ve metro durağında gerçekleştirilen saldırılarda 34 kişi öldü, 187 kişi yaralandı.

İlk patlama saat 08:00 civarında Brüksel’in 11 kilometre kuzeydoğusundaki Zaventem Havaalanı’nda meydana geldi. Havaalanının check-in bölümüne gelen bir canlı bomba, üzerindekileri patlatarak 14 kişiyi öldürdü, 81 kişiyi de yaraladı. Reuters’a göre patlamadan önce Arapça bağırışlar ve silah sesleri duyuldu.

'Alarm' engelleyemedi

Patlamanın ardından ülke çapında “terör tehdidi alarmı” en yüksek seviye olan 4’e çıkarılsa da yaklaşık 2 saat sonra kent bir başka patlamayla sarsıldı. 10:22 civarında kent merkezindeki Molenbeek’teki metro istasyonunda meydana gelen patlamada 20 kişi öldü, 106 kişi yaralandı. Patlama, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu binalarının birkaç yüz metre ötesinde gerçekleşti. Belçikalı yetkililer, hastanelerde çok sayıda ağır yaralı olduğunu bildirerek halka kan bağışı çağrısı yaptı. Ülkede 3 günlük ulusal yas ilan edildi.

Saldırıların ardından hükümet herkesin bulunduğu kapalı mekânlarda kalması ve sokağa çıkmaması çağrısında bulundu. Zaventem Havaalanı uçuşa kapatılırken gelen uçaklar başka kentlere yönlendirildi. Brüksel Havalimanı’nda bulunan bir Türk Hava Yolları (THY) pilotu ise patlama anını şöyle anlattı: “Uçakta mahsur kaldık. Havalimanında bomba patlamış, operasyon durdu. Kapı kapatan uçaklar ortada kaldı. Terminaller boşaltıldı.Tüm personel gitti. İnecek olsak körüğü yanaştıracak adam yok. Apron kısmı güvenli olduğundan uçaklar bekletiliyor. Terminalden çıkan yolcu ve personel de bir alanda toplanıyor. Şu an apron güvenli deniliyor, dolayısıyla kapı kapatan uçakları oldukları pozisyonda tutuyorlar.”

Türk Hava Yolları Brüksel’e uçuşları cuma gününe kadar iki yönlü olarak iptal ettiğini duyurdu. Tren şirketi Eurostar da, Brüksel-Londra-Paris tren seferlerini durdurdu. Paris'te bulunan ve Belçika-Hollanda istikametindeki trenlerin de kullandığı Kuzey Garı (Gare du Nord) tahliye ediliyor.

Hayat durdu

Belçika genelinde okullar tatil edildi, müzeler kapatıldı. Toplutaşıma araçları da tamamen durduruldu. Bunun ardından taksi şoförleri halka ücretsiz hizmet vermeye başladı. Parlamento ve Başbakanlık binaları ile bazı AB binaları tahliye edilerek kapatıldı. Yoğun yüklenme yüzünden Brüksel'deki mobil şebeke ve veri hatları çöktü. Brüksel Havaalanı’nda meydana gelen saldırıda Türkiye kökenli bir havaalanı çalışanının da yaralandığı bildirildi.

Hükümet Fransa sınırını da geçişlere kapatırken sınıra çok sayıda asker ve polis gönderdi. Daha önce Paris Katliamı’nın failleri saldırının ardından Fransa’dan Belçika’ya geçmişti.

Çok sayıda hücre

BBC Güvenlik Muhabiri Frank Gardner'a göre Brüksel'de yaşananlar "sürpriz değil". Frank Gardner, geçen yıl Ocak ayında Paris'te 12 kişinin öldürüldüğü Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'ya yönelik saldırının ardından "firarda olan birçok terör hücresi" bulunduğunu ve bu hücrelerin silahlara, patlayıcılara erişimleri olan, IŞİD'den etkilenen hücreler olduğunu söylüyor.

Saldırıların ardından bir basın toplantısı düzenleyen Belçika Başbakanı Charles Michel, Brüksel'de iki saldırı düzenlendiğini, çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu söylemekle yetindi. Charles Michel, "Korktuğumuz başımıza geldi. Bugün Belçika için kara bir gün" dedi. Michel tüm Belçikalılara soğukkanlılıkların koruyup dayanışma içinde olmaları çağrısı yaptı. Zor bir dönemden geçtiklerini belirten Belçika Başbakanı, bu dönemi ancak hep birlikte hareket ederek geride bırakabileceklerini söyledi. Michel'den sonra gazetecilere konuşan Belçika Federal Savcısı Frederic Van Leeuw ise Zaventem Havaalanı'nda iki patlama meydana geldiğini, bunlardan birine bir intihar saldırısının neden olduğunu belirtti. Önceliklerinden bazılarının ağır yaralıların tedavisi olduğunu vurgulayan savcı, patlamalarla ilgili olarak kapsamlı bir soruşturma yürüttüklerini kaydetti. Öte yandan havalimanında olay yerinde bir kalaşnikof ile patlamamış intihar yeleği bulundu. Belçika'daki kriz merkezi, Belçika ordusunun Brüksel Havaalanı'ndaki bir şüpheli paketi kontrollü bir şekilde patlattığını bildirdi. Daha erken saatlerde Maalbeek metro istasyonu yakınlarındaki bir paket de yine bu şekilde patlatılmıştı.

***

Saldırı sonrası kriz yönetimi

Brüksel’deki patlamalar sonrası saldırılarla ilgili bilgi ve uyarılar televizyon kanalları, haber siteleri ve sosyal medyada sık sık paylaşıldı, kamuoyu sürekli olarak bilgilendirildi. Yetkililer de hem sosyal hem de geleneksel medya aracılığıyla kamuoyuna gerekli mesajları iletti.

Belçika Kriz Yönetim Merkezi, Twitter’daki (Crisis Center Belgium) @CrisiscenterBE hesabı üzerinden Flamanca, İngilizce ve Fransızca uyarılarda bulundu. Merkezin paylaştığı mesajlarda örneğin çocukların okullarda kalması, halkın da dışarı çıkmaması gibi uyarılar yapıldı. Bir diğer mesajda da acil durumlar için 1771 numarasını aramaları, ancak önceliği ‘mağdurlara ve ailelerine vermeleri, gerekli olmadıkça aramamaları’ söylendi. Merkez ayrıca telefon hatlarının yoğun olması nedeniyle halka cep telefonu mesajları ve sosyal medya üzerinden iletişim halinde olabileceklerini duyurdu.

Brüksel Havaalanı da @BrusselsAirport Twitter hesabından uçuşların durdurulduğunu duyurup, havaalanında arkadaşları ve aileleri olanların aramaları için bir telefon numarası verdi. Havaalanındakiler için ayrı bir yardım hattı açıldı. Metro hatlarından sorumlu birimin resmi Twitter hesabından da metro, tramvay ve otobüslerin iptal edildiği bildirildi. Brüksel’de metro hatlarından sorumlu resmi birimin hesabı @STIBMIVB, seferlerle ve ölü-yaralı sayısıyla ilgili sık sık bilgilendirici mesajlar paylaştı. Öte yandan Kızılhaç saldırı bölgelerinde yaşayanların güvende olduklarını bildirebilmesi için ikbenveilig.rodekruis.nl/brussel sitesini devreye soktu. Tüm telefon şirketleri de Hotspot bağlantısındaki şifreyi kaldırarak ağı herkesin kullanımına açtı.

***

Abdeslam’ın intikamı

Belçika'da yayımlanan De Morgen gazetesine göre, istihbarat birimleri Brüksel'deki saldırıların, Paris saldırılarının zanlısı Salah Abdeslam'ın tutuklanması ile bağlantılı olabileceğini düşünüyor. Belçika istihbarat birimleri, Abdeslam'ın yakalanmasına karşı bir intikam saldırısı ihtimali üzerinde duruyor. İstihbarat birimleri, Abdeslam'ın yakalanmadan önce bir saldırı hazırlığında olduğunu belirterek, geçen Cuma günü yakalanmasının, bu saldırıyı hızlandırdığını belirtiyor. Suriye'de IŞİD'e yönelik hava operasyonlarına katıldığı için de Belçika'nın cihatçı örgütlerin hedefinde olduğuna işaret ediliyor.

***

IŞİD üstlendi

Russia Today’in Mısır medyasına dayandırdığı haberine göre de saldırıyı IŞİD üstlendi. Üstlenme açıklaması IŞİD bağlantılı Amak Haber Ajansı’nda yayınlandı. Sosyal medyada da IŞİD bağlantılı hesaplar saldırıların ardından kutlama mesajları attı, saldırıları övdü. Bazı hesapların Arapça #BrükselYanıyor hashtagi kullandığı görüldü. Buna karşılık El Kaide destekçileri saldırıyla ilgili fazla bir paylaşımda bulunmadı, anaakım medyanın haberlerini paylaşmakla yetindi.

Kaynak: Birgun.net