DENİZ SARI @Denizdirenn

Hem Azerbaycan’ın hem de Ermenistan'ın üzerinde hak iddia ettiği ve 1 Nisan'dan bu yana çatışmaların devam ettiği Dağlık Karabağ bölgesinde Azerbaycan ile ateşkes kararı alındığı açıklandı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada, dün yerel saatle 12.00 itibarıyla ateşkesin başladığını bildirdi.

Konuyla ilgili çalışmaları bulunan İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Güneş, taraflar arasında ilan edilen ateşkesin bozulabileceğini işaret ederken bölgede tam anlamıyla yaşanabilecek bir savaşın Rusya'nın varlığı nedeniyle hayata geçmeyeceğini belirtti.

Gergin cephe hattı
Azerbaycan ve Ermenistan arasında daha önce de karşılıklı taciz atışları şeklinde çatışmaların yaşandığını ancak ölümlerin artmasıyla çatışma düzeyinin tırmanışa geçtiğini ifade eden Güneş, "Ateşkes beklenen bir şeydi. Çünkü bunun çok sistematik ve bir tarafın çok arzu ederek hazırlandığı bir saldırı olmadığı aşikar. Bu kadar gergin bir cephe hattında bundan sonra da karşımıza çıkabilecek bir durum." diye konuştu.

'Ateşkes bozulabilir'
Ateşkesin bozulabileceğine işaret eden Güneş şunları söyledi: "Bunun tam boy bir savaşa taşınmasını sağlayacak, gerektirecek koşullar olduğu düşüncesinde değilim. Ermenistan tarafı yeni bir toprak talebinde değil. Elinde bulunan toprakları korumak ve bunu masada bir koz olarak kullanmak arzusunda. Azerbaycan tarafı ise kendi kaybettiği toprakları almak için diplomatik zemini kullanıyor ve 'yeterince modern bir ordumuz olduğunda bu toprakları geri alacağız' diyerek bunu saklamıyor. Ama henüz Ermeni güçlerini yenebilecek bir askeri kapasitede değil."

Sorunun kaynağı
Güneş çatışmaların asıl nedenini ise şöyle açıklıyor: "Karabağ'da iki tür toprak var. Karabağ özerk bölgesi ve bir de 7 rayon denilen hatta 7 il diyebileceğimiz işgal altında bir bölge var. Azerbaycan'ın Ermenistan'dan beklediği bu 7 rayondan çekilmesi. Yani tartışmalı olmayan 7 rayon denilen bir bölge de işgal altında. Dolayısıyla anlık gerginlik ve çatışmaların sebebi aslında burasıyla ilgili. Azerbaycan tarafı burada daha sert bir pozisyona sahip. Ermenistan ise Karabağ'ın bağımsızlığının tanınması olmaksızın bu 7 bölgeden çekilmeyeceğini söylüyor. Üzerinde hak iddia etmiyor fakat Azerbaycan tanımadığı sürece topraklardan çekilmeyeceğini söylüyor."

'Rusya savaşı engelliyor'
Bu tür çatışmaların daha sık ortaya çıkabileceğini belirten Güneş sözlerini şöyle sürdürdü: "Rusya'nın bölgedeki varlığı tam boy bir savaşa gidilmesini engelliyor. Rusya dengeyi kritik olarak değiştirmeye müsaade etmeyecek bir unsur orada. Rusya Federasyonu'nun oradaki askeri varlığı taraflardan birisinin tam bir üstünlük sağlamaya doğru gittiği anda dengeyi diğer tarafa çevirebilecek bir kapasiteye işaret ediyor. Onunla bu bölgede yarışabilecek herhangi bir askeri güç de yok açıkçası. Bu bakımdan tam boy bir savaşa yakın zamanda geçileceğini sanmıyorum."

Kaynak: Birgun.net