HÜSEYİN ŞİMŞEK

MİT’in, emniyet birimlerini, 44 kişinin yaşamını yitirdiği İstanbul Atatürk Havalimanı saldırısından 6 ay önce haftalık olarak İstanbul ve Belçika Brüksel'de saldırı olabileceğine ilişkin bilgilendirdiği ortaya çıktı. MİT haklı çıktı, IŞİD Mart ayında Brüksel Havalimanında eylem yaptı. Buna rağmen MİT'in uyarıda bulunduğu bir başka mekanda, Atatürk Havalimanındaki saldırı engellenemedi.

Ankara 10 Ekim Katliamı dosyasına giren yazışmalarda, MİT tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı ve Terörle Mücadele Daire Başkanlığı'nı İstanbul için uyardığı tespit edildi. MİT'in Atatürk Havalimanı saldırısını düzenleyen grubun sayısının da bildirildiği görüldü.


“Çok gizli” ibareli yazıda, “DAEŞ bağlantılı şahısların, Türkiye ve/veya Brüksel’de bir saldırı gerçekleştirmeyi planladığı, saldırıda otel ve müşteri hizmetleri personelinin kullanılabileceği, Türkiye’de bulunan ve 5 kişiden oluşan bir DAEŞ hücresinin, ses getirici bir eylem hazırlığında olduğu ...” ifadelerine yer verildi.

MİT’in uyarı yazısında, 2016 yılı içerisinde IŞİD’in saldırabileceği olası yerlere ilişkin bilgiler de verildi. Yazışma belgelerine göre, IŞİD’in, boğaz köprülerinin, elektrik santrallarının, barajların, turistik bölgelerin ve sık sık havan toplu saldırıların hedefi olan Kilis’in ani saldırılara uğrayabileceği konusunda uyarılarda bulunuldu.

MİT’in 10 Ekim itirafı
10 Ekim Ankara katliamının dava dosyasında yer alan MİT yazışmaları, katliamdaki ihmali gözler önüne serdi. MİT, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu’na katliama ilişkin verdiği yanıtta, “10 Ekim 2015 tarihinde Ankara eylemi ve eylemcileriyle ilgili olarak eylem öncesinde somut bir tespitte bulunulamamıştır” denildi.

Kaynak: Birgun.net