BURCU CANSU / [email protected]
@burcu_cansu

OHAL kapsamında uygulamaya konulan KHK’ler ile devlet, AKP eliyle yeniden yapılandırılıyor. KHK’lerin Meclis gündemine ne zaman geleceği bilinmezken, Anayasa’ya aykırı düzenlemelerin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götürülemeyecek olması da dikkati çekiyor.

31 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanan 669 sayılı KHK ile Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ne (GATA) bağlı eğitim hastaneleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon Bakım Merkezi, asker hastaneleri, dispanser ve benzeri sağlık hizmet birimleri, Jandarma Genel Komutanlığı'na ait sağlık kuruluşları her türlü hak ve yükümlülükleri, alacak ve borçları, sözleşme ve taahhütleri, taşınırları ve taşıtlarıyla birlikte Sağlık Bakanlığı’na devredildi. Aynı zamanda bunlara bağlı tahsisli taşınmazlar Bakanlığa tahsis edildi. GATA ve asker hastanelerinin AKP'nin usulsüz kadrolaşmaları ile sık sık gündeme gelen Sağlık Bilimleri Üniversiteleri'ne (SBÜ) devredilmesi tartışma yarattı.

'Sıkıntılı br uygulama'

Kararı BirGün'e değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Raşit Tükel, Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde hayata geçirilen Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ndeki akademik kadroların bilimsel niteliği, nesnel gereksinimleri ve kamu yararını gözeteceğine dair kaygıları olduğunu ve bu konuya ilişkin TTB olarak sık sık itirazlarını ifade ettiklerini anımsatarak, "sıkıntılı" bir uygulamanın hayata geçirilmek istendiğini söyledi.

Üniversite anlayışına ters adım

“Üniversite özerkliği, demokratik yapılanma açısından sıkıntılı bir durum” olduğunu belirten Tükel, şöyle konuştu: “Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Bakanlığı’na bağlı. Bu yapıyı olduğu gibi Sağlık Bakanlığı’na bağlamış oluyorsunuz. Bir gecede yapılan bir işlem ile üniversite anlayışına uygun olmayan bir tutum sergileniyor. Böylesi önemli adımlar atılmadan, komisyonlarda konuşulması ve tartışılması gerekiyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne ilişkin TTB olarak çok ciddi eleştirilerimiz ve itirazlarımız var. Bu itirazlar açısından baktığımızdan tam tersi bakılması ve davranılması gerekirken, KHK ile itiraz hakkı oluşmadan böyle bir işlem gerçekleştirilmiş oluyor. Bu kurumların daha sonra üniversite olarak devam edecek olması nedeniyle üniversitenin özgür, özerk, demokratik anlayışı açısından oldukça sorunlu bir durumdur."

Kaynak: Birgun.net