HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]

Amasya’nın Suluova ilçesinde 61 yıldır faaliyette olan ve 2013 yılında rödovans yoluyla Soma Holding’e bağlı Gürmin Enerji’ye devredilen Yeni Çeltek Maden Ocağı’nın kapatılması kararına karşı, 200’den fazla işçinin başlattığı açlık grevi, bir haftayı geride bıraktı. Soma A.Ş.’nin madeni kapatarak burada çalışan yüzlerce işçiyi Soma’daki maden ocaklarına gönderme planına karşı, 4 Nisan’dan bu yana yerin bin 200 metre altında açlık grevini sürdüren işçilere, yakınları da yerin üzerinde eylemler yaparak destek veriyor. İşçileri önceki gün ziyaret eden CHP Milletvekillerinden Kemal Zeybek, “Burada asıl amaç termik santral yapmak. Madenin kapatılması kararı bu santralle doğrudan ilişkili” diyor.

BirGün’e konuşan Türkiye Maden-İş Suluova Şube Başkanı Hakan Çatal, madenin kapatılması kararından vazgeçilene dek açlık grevini sürdüreceklerini açıkladı. Bugüne kadar 30’a yakın işçinin rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldığına dikkat çeken Çatal, “Yerin altında ve üstünde mücadeleye devam ediyoruz. Maden ocağını kapatma kararından vazgeçilmesi dışında hiçbir teklifi kabul etmemiz mümkün değil. Açlık grevimiz yerin bin 200 metre altında, havalandırmaların verdiği hasta edici soğuğa, toza, kötü koşullara rağmen devam edecek. Tek istediğimiz Soma’ya ya da başka yerlere sürülmeden burada çalışmaya devam etmek” dedi.

‘Soma AŞ korunuyor’
CHP Milletvekilleri Özgür Özel, Mustafa Tunver, Kadim Durmaz ve Kemal Zeybek, önceki gün madene inerek eylemi sürdüren işçileri ziyaret etti. İzlenimlerini gazetemize aktaran CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, maden ocağının 2013’te Soma A.Ş.’ye devredildiğini ve bu bölge ile ilgili ertesi yıl termik santral amaçlı ÇED raporu alındığını hatırlattı. Zeybek, “Maden ocağının kapatılması kararı bu santralle doğrudan ilişkili. İşçilere altı ay önce Soma’da göreve başlamışlar gibi belgeler imzalatılmış. Madenci dostlarımız burada çalışmayı sürdürmek istiyor. Kimse unutmasın, burası 1980 askeri darbesi öncesinde büyük bir maden direnişine ev sahipliği yapmıştı. Aynı koşullar şu anda da ortaya çıkıyor. Her ne koşulda olursa olsun, bu onurlu mücadelenin takipçisi olacağız” dedi. “Burayı işleten şirket şaşırtıcı derecede, cumhurbaşkanıymış gibi korunuyor ve kollanıyor” ifadelerini kullanan Zeybek, işçilerin mücadelesinin sonuna kadar yanında olacaklarını belirtti.

***

‘Sizin mücadeleniz, bizim mücadelemiz’
Yerin altına inerek açlık grevindeki işçilerle görüşen CHP’li milletvekillerinden Özgür Özel, Yeni Çeltek işçilerinin dünya maden tarihinde az görülen bir direniş gösterdiğini belirtti. İşçilere seslenen Özel, şunları kaydetti: “Yer altında kalmak bir eylem biçimi, açlık grevi bir başka eylem biçimi, ama herhalde dünya direniş tarihinde az örneği görülen bir şey yapıyorsunuz. Sizden bir tek ricamız olacak, buradaki işçinin hayatı, sağlığı her şeyden önemlidir. Çünkü hayatta kalmak zorundasınız. Bize düşen sizin sesinizi Türkiye’ye duyurmak. Buradaki sorunu doğrudan biliyorum. Soma faciasını yaşatan şirket oradaki sorumluluklarını nasıl yerine getirmedi ise, burada da sorumluluklarını yerine getirmiyor. Bu madenlerin Soma A.Ş.’nin elinden derhal alınıp Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından güvenli şekilde işletilmesi gerekiyor. Sizin mücadeleniz bizim mücadelemiz.”

Kaynak: Birgun.net