SELEN KORAY

'Senarist' cuma günü sinemalarda. Filmin başrollerinde M.Asım Tuncay Aynur, Mustafa Uzunyılmaz, Dilara Büyükbayraktar, Murat Parasayar ve Ebru Sarıtaş yer alıyor. Hulusi Orkun Eser ile ilk filmi olan 'Senarist'i konuştuk

>> Senarist filminin senaryosunu nasıl oluşturdunuz? Neyden ilham aldınız ya da kafanıza takılan soruların cevabını mı aradınız?
Temel hikâye epeydir aklımdaydı. Filmin sürprizini kaçırmamak adına detay veremeyeceğim ama o sıralar sıklıkla okuduğum psikoloji ve sosyoloji üzerine olan kitaplar 'Senarist'i yazmam konusunda beni etkiledi. Ayrca filmlerini defalarca izlediğim yönetmenler de etkiledi. Özellikle Cristopher Nolan’ın sıkı bir takipçisiyim, senaryoyu yazarken filmlerinden epey etkilendiğimi söyleyebilirim.

>> 'Gizem' filmi tanımlamasını biraz açabilir misiniz?
'Senarist’te merak unsuru tavan vaziyette. İzleyici ana karakterimiz Adem ile öğreniyor her şeyi. Finale gelene kadar olanları anlamak güç. Seyirci hep bir bulmacanın içinde, olayları çözmeye çalışıyor. Film ne kadar aksiyon unsurlarını barındırsa da tüm örgü bulmacayı çözme üzerine.

>> Filmde sürekli bir bilinmeyenli denklem durumu var. Yazarken ya da filmi çekerken size zorluk çıkardı mı?
Çekerken değil de yazarken biraz zorladı. Durmadan açık aramak durumunda kaldım. Her olayda acaba Adem başka ne yaparak bu olaydan sıyrılabiliri takip etmek zorundaydım. Parçalar bir olmalıydı ve filmin finali hep gizli kalabilmeliydi. Bunu yaparken finale gelince seyirci ikna olmalı ve olayları tam çözmeliydi. Filmi bitirdikten sonra izleyip gizemi yeterli seviyede koruyabilmek için ek sahneler çektik. Bak burası istediğimiz şekilde anlaşılmayabilir diyerek çekimler tamamlandıktan 6 ay sonra bile tekrar çekim yaptığımız oldu. Epey emek var yani üzerinde.

>> Seyirci nezdinde nasıl bir seyirliği olacak filmin? Seyirciyi düşündürmek, zorlamak gibi bir misyon üstlenmiş gibisiniz.
Asıl amaç düşündürmek. Bu derdi olan bir film, bir şeyler anlatmaya çalışıyor. Öyle bir film çekelim de para kazanalım diye yapılmadı. İnsanların bazı konulara bakışını değiştirmeyi misyon edindik. Filmi seyredenler detaylara dikkat edip sonunda ne olacağına dair ipuçları bulmaya çalışacak. Bulmaca tadında bir film oldu.

>> İlk filmini çeken bir yönetmen olarak biraz çekim koşullarını vs misiniz.
Şartlarımız şahane değildi. Büyük bir bütçeyle çekmedik filmi ama her şey olması gerektiği gibi olsun dedik ve zorladık. Mekânları plato kurduk, plato kuramayacağımız yerlerde sanata çok önem verdik. Kısıtlı imkanları da ekibim sayesinde zorlanmadan atlattık. Ekip arkadaşları ve oyuncular canla başla uğraştılar güzel olsun diye. Sonuçta güzel iş çıktı. İlk filmimde bu ekiple çalıştığım için şanslıyım.

>> Oyuncu seçimini nasıl yaptınız?
Yazarken aklımdaydı çoğu, çok büyük bir bütçeyle çekilmediği için çok pahalı isimleri düşünmemiştim. Çok görüşme de yapmadım, direk çalışmayı istediğim kişilere gittim onlar da kabul ettiler. İyi ki oyuncu seçimlerim bu şekilde olmuş. Çok memnunum.

>> Filmi Konya'da çektiniz ve orada yaşıyorsunuz. Bundan sonra film çekme yolculuğunuz nasıl olacak?
Çekimleri orada yapmayı planlıyorum fakat projenin büyüklüğüne göre İstanbul’dan ekiplerle çalışırım. Konya doğal bir set, her şey var ve ulaşım rahat. Çekimler için uygun bir şehir.

>> Çok fazla film çekiliyor, vizyona giriyor. 'Senarist'in bu anlamda diğer filmlerin yanındaki yeri nedir?
‘Senarist’in yerini birçok filmden ayrı görüyorum. Çok güzel filmler çekiliyor ama dünyaya pazarlayabileceğimiz işler az. Genelde ticari filmler, az harca çok kazan sonra kaldır rafa. Bu öyle bir film değil, bir şeyler anlatıyor insanlara ve tarzında ilk. Gizem filmi derken içinde gizem barındırıyor değil, salt gizem filmi o bakımdan örneği olmadığı iddiasındayız.

>> Son olarak neler söylersiniz; başka filmlerde görecek miyiz imzanızı?
Güzelce hazırladık, lezzetini yorumlamak size kalmış. Başka filmler de olacak. Bir film daha çektik ismi Benzersiz. Güzel bir kadrosu var. Film tamamlandı fakat vizyon tarihi net değil. İki yönetmen çektik filmi fakat ben ağırlıklı olarak teknik kısmıyla ilgilendim aynı zamanda filmin görüntü yönetmenliğini de yaptım.

Kaynak: Birgun.net