Bilkent Üniversitesi'nde düzenlenen "Dünden Bugüne Türk Siyaseti" konulu konferansta değerlendirmelerde bulunan Arınç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Can Dündar ve Erdem Gül için Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlali kararnını 'Saygı duymuyorum' şeklindeki sözlerine "Madem AYM kararına uymuyor, Cumhurbaşkanı andını içerken 'Bu anayasayı tanımıyorum' demeliydi" ifadeleriyle yanıt verdi.

"AYM kararları, isteyenin de, istemeyenin de kabul edeceği kararlardır" diyen Arınç, "AYM Başkanı'nı tebrik ediyorum. Başarılı bir hukukçudur. AKP Anayasa Komisyonu'nda akademisyen olarak görev verdik" dedi. Erdoğan'ın "anayasaya sadakat" yeminini hatırlatan Arınç, "Kendisi bu anayasaya göre Cumhurbaşkanı seçildi. 'Ben farklı bir Cumhurbaşkanı olacağım' deyip, Meclis'e farklı bir ant içmedi. Biz de o zaman ayakta alkışladık. O zaman ben bu anayasayı tanımıyorum demesi lazımdı" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE İÇİN ZARAR OLARAK GÖRÜRSEM..."
Arınç, Erdoğan'a gönderme yaptığı fıkrasını şöyle anlattı:

"Temel İdris'e borç vermiş. Lakin bir süre sonra borç inkâr edilmiş. Konu davalık olmuş. İdris mahkemede "Temel'i tanımıyorum" demiş. Temel çıldırmış; kendisinin tanınmaması hali vardır çünkü. Bunun üzerine Temel tarihi cevabı verir. "Ben de seni tanımayirum." Biz bu duruma gelmeyelim."

Arınç, yeni anayasa tartışmalarına ilişkin olarak, "Başkanlık tartışmaları başka konuların önüne geçiyor. Türkiye için zarar olarak görürsem karşı çıkarım" diye konuştu.

"BU ANAYASA BİR BÜTÜNDÜR"
Bülent Arınç'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Şöyle diyemeyiz; 'işime geleni kabul ederim, işime gelmeyini etmem.' Bu anayasa bir bütündür. Anayasa Mahkemesi kararları herkesi bağlar. Şimdi biz referanduma gideceğiz, başkanlık sistemini oylayacağız. Peki 50-55 milyon seçmen Sayın Cumhurbaşkanı ben bu anayasayı tanımıyorum diye, Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesi'ni kaldırmak istiyor diye düşünüp hayır oyu verebilir. Anayasa Mahkemesi kararlarını başkan olunca da tanımayacak diye düşünebilir. Kuvvetler ayrılığı olmayacak, başkan ne isterse o olacak diye de düşünebilir. Ben bir seçmen olarak endişe ederim şahsen. Şimdi de bazı milletvekilleri AYM kaldırılsın diyor, AYM üyelerini düşman ilan ediyorlar.

Kendisi dışarıya giderken acaba toplum biraz oyalansın diye mi bunları söyledi. İyiye de yormak zorundayız ama, sonuçta koskoca Cumhurbaşkanı bu. Eleştirirsiniz ama 'ben bu mahkeme kararlarını tanımıyorum' derseniz insanlar hukuka nasıl güvensin? İnsanlar farklı karar verdi diye, Abdullah Gül'ün (Anayasa Mahkemesi'ne atadığı üyeler için / T24) seçtikleri diye ayrımcılık yapıyorlar, bu cinayettir. Ve bu ayrımcılığın üzerinden Abdullah Gül'e vurmaya çalışıyorlar. Ben bu üyelerin gerçek hukukçu ve vatansever olduğunu yakından biliyorum. Anayasa Mahkemesi'nin sonuna kadar yanındayım. Tebrik ediyorum.

Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye'ye döndüğünde veya yolda, bana da 'o zat' demişti (O zat dürüst davranmıyor / T24) hatırlarsanız, güzel bir açıklama yapacaktır, maksadını aşıp aşmadığını o söylemiş olacaktır.

Kendisi bu anayasaya göre Cumhurbaşkanı seçildi. 'Ben farklı bir Cumhurbaşkanı olacağım' deyip, Meclis'te farklı bir ant içmedi. Biz de o zaman ayakta alkışladık. O zaman ben bu anayasayı tanımıyorum demesi lazımdı."

Kaynak: Birgun.net