Sözleşmeli olarak aldığı işçileri kovan Arçelik, İŞKUR’dan eleman alıyor. İş öğretme adı altında alınan işçilerin ücreti ve sağlık sigortası İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor. Bu yolla alınan işçilerin Arçelik’e maliyeti günlük sadece 13,5 liraya geliyor. Kiralık işçilik yasasının da çıkması nedeniyle sadece sözleşmeli işçiler değil kadrolu işçiler de işten atılma kaygısı yaşıyor. Fabrikada örgütlü olan Türk Metal Sendikası’ndan ise işçilere açıklama yapılmış değil.

Son dönemde 40’a yakın kişinin işten atıldığını anlatan işçiler, atılanların yerine hemen bir gün sonra İŞKUR üzerinden fabrikaya işçi alındığını anlattı. Bu işçilerin işverene maliyeti ise sadece 13,5 lira. “Arçelik Elektronik AŞ Beylikdüzü fabrikasında üretimde İŞKUR işbaşı eğitim programında yetiştirmek üzere kursiyer aranıyor” ilanlarının telefonlarına atıldığını anlatan işçiler, “Günlük 50 lira ve sağlık sigortasını İŞKUR karşılıyor. Arçelik AŞ hiçbir masrafa karışmadan günlük sadece 13.5 lira vererek işçi çalıştırmaya devam ediyor” dedi.

Evrensel’den Erkan Sarıoğlu’nun haberine göre, kadrolu çalışan işçiler de yaşananlardan tedirgin. “İşçi olarak geçimini sağlamak artır imkansız” diyen işçiler, kiralık işçiliğin de uygulanmasıyla birlikte “üç gün bir yerde, iki gün başka yerde” çalışacaklarını söylediler.

SENDİKAYA TEPKİ

Sendikaları Türk Metal’in kiralık işçilik ve kıdem tazminatının fona devredilmesine ilişkin yasa çıkmadan önce “izin vermeyeceğiz, eylemler yapacağız” yönlü açıklamalar yaptığını hatırlatan işçiler, “Sendika kiralık işçilik meselesine ilişkin başlattığı imza kampanyasını işçilere bile anlatmadan üretim bantlarına dağıtarak imzalamak isteyen imzalasın gibi bir tavır takındı. İşçileri mücadeleden uzak tutmak için ellerinden geleni yaptılar sonra da “İşte hükümet böyle, elimizden bir şey gelmiyor demeye başladılar” dedi.

Kaynak: Birgun.net