SEBAHAT KARAKOYUN [email protected] @ssenyaprak

15 Temmuz’un ardından TBMM’de tüm partilerin uzlaşmayla oluşturduğu Darbe Araştırma Komisyonu başkanlığına “Gülen’e övgüleriyle” bilinen AKP’li Reşat Petek getirildi. Muhalefetin itirazına rağmen, Başkanlık Divanı tümüyle AKP’lilerden oluşturuldu, davet edilecek kişi ve kurumları belirleme konusunda sadece başkan yetkili kılındı.

15 Temmuz Darbe Girişimi’ni araştıracak komisyon, ilk toplantısında görev dağılımı yaptı ve çalışma koşullarını belirledi. Gülen hakkında geçmişte yaptığı övgü dolu açıklamalar nedeniyle komisyona üyeliği tepkilere neden olan AKP Burdur Milletvekili Reşat Petek, 15 üyeli komisyona 9 AKP’li üyenin oyuyla başkan seçildi.

Tartışmalara rağmen AKP’liler komisyonun Başkanlık Divanı’nda muhalefetin temsiline karşı çıkınca, CHP’nin Petek’in karşısına başkan adayı olarak önerdiği İzmir Milletvekili Aytun Çıray ise 5 oy aldı.

Tek seçiçi başkan
Komisyonun çalışma yöntemiyle ilgili kararlar alınırken de muhalefet dışlandı. Muhalefetin, davet edilecek isimlerin komisyon tarafından karara bağlanmasına ilişkin önerisi AKP’lilerin oylarıyla reddedildi, “uzmanların görevlendirilmesi, yazışmaların yapılması, davet edilecek kişi ve kurumların tespiti konusunda başkanın yetkili kılınmasına” karar verildi.

“İyi bir başlangıç olmadı”
Komisyonun CHP’li üyelerinden Sezgin Tanrıkulu, TBMM’de grubu bulunan tüm siyasi partilerin 16 Temmuz’da darbe girişimine karşı bildiriye imza attıklarını anımsatarak, “Oluşturulan araştırma komisyonunun başkanlık divanının da dört siyasi partiden oluşması gerekirdi” dedi.

Komisyonun iyi bir başlangıç yapmadığını söyleyen Tanrıkulu, “Komisyona kimin çağrılacağına başkanın karar vermesi, yapılacak çalışmaları baştan zedelemiştir. AKP, komisyonu kendisine özel bir gündeme göre çalıştıracağını ilk toplantıdaki tutumuyla ortaya koymuş, kafalarda soru işaretleri uyandırmıştır.”

Petek araştırılmalı
CHP’li Aytun Çıray da AKP’yi, Petek komisyon üyesi seçilir seçilmez uyardıklarını anımsatarak, “Petek, Ergenekon ve Balyoz kumpaslarına açık destek vermişti. Yani Petek, FETÖ ile ilgisinin derecesi araştırılacak biridir” dedi.

***

Gülen’e “çete” denilmesine içerlemişti

Darbe girişimini Meclis’te araştırmakla görevli komisyonun başkanlığına getirilen Reşat Petek’in, Fethullah Gülen’e yönelik geçmişte yaptığı övgü dolu açıklamalar o dönemde medyaya şöyle yansımıştı:
»2009 - Zaman: “...Bazı medya organlarında bir süreden beri ‘F tipi’ tabirini görüyorduk. Dillerindeki baklanın planlı bir şekilde piyasaya sürüldüğü şimdi anlaşılıyor. Millet olarak çok daha uyanık olmak zorundayız.”
» 2011 - TV8: “Hakkında açılan tüm davalardan, Sayın Fethullah Gülen Hocaefendi’nin beraat etmesine ve bu beraat kararının kesinleşmesine rağmen, Ergenekon yapılanmasının parlamentodaki uzantıları tarafından ‘çete’ diye hakkında Meclis kürsüsünden konuşma yapanlar oldu.”

Kaynak: Birgun.net