Doğu Eroğlu - Hüseyin Şimşek

Antep’te cumartesi günü düğün evinde düzenlenen bombalı saldırıda 57 yurttaşın yaşamını yitirmesinin üzerinden beş gün geçmesine karşın, faillerin kimlik tespiti hâlâ yapılamadı. Soruşturmayı yürüten Antep Valiliği’nin basına bilgi verilmesini yasaklaması da katliama ilişkin soruların cevaplanmasını zorlaştırıyor.

Cerablus harekâtından hemen önce yaşanan saldırıya ilişkin bilinmezliğin sürmesi, faillerin Türkiye’de daha önce de siyasal nitelikteki hedeflere saldırılar düzenleyen isimlerle bağlantılı olabileceğini düşündürüyor.
Suruç ve Ankara’daki eylemlerde kullanılan bombalarla Antep’teki saldırıda kullanılan bombanın benzeşmesi ve kullanılan yöntem, faillerin Adıyaman’daki IŞİD hücresi Dokumacılar Grubu’ndan olabileceği olasılığını akıllara getiriyor.

2 ihtimal kaldı
Gaziantep Valiliği, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Adli Tıp’taki kimliği tespit edilemeyen sekiz cenaze arasında, saldırıyı gerçekleştiren şahsın da bulunduğu değerlendirmesini kamuoyuyla paylaştı. Üç cesedin kimliklerinin belirlenmesinden sonra geriye beş ceset kaldı.

Son bilgiler patlamanın şiddetiyle çok fazla sayıda parçaya ayrılan iki cesetten birinin patlamanın olası faili olduğu yönünde. Şüpheli cenaze sayısının ikiye inmesine karşın kamuoyunu bilgilendirmeyen Valilik kaynaklarıysa, soruşturmayı yürüten Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kendilerine basına açıklama yapma yasağı getirdiğini bildiriyor.

Adıyaman Grubu
Antep’teki katliamın ardından Mustafa Dokumacı önderliğinde kurulduğu için Dokumacı Grubu olarak isimlendirilen Adıyaman’daki IŞİD hücresinin ismi fail olarak akıllara geldi. Kentteki AFAD Çadır Kenti’nde konuşlanan ve MİT’e çalıştığını ileri süren bir kişi, grupla ilk eylemi olan 5 Haziran 2015 HDP mitingine bombalı saldırıdan önce temas kurmuştu. İsminin Orhan olduğunu, MİT’e çalıştığını söyleyen bu kişi, HDP mitingine bombalı saldırının faili olacak Orhan Gönder’le görüşmüştü. Bu şahsın, Dokumacılar Grubu’nun önde gelen isimlerinden olan ve profesyonel örgütleyici olduğu sanılan Ahmet Korkmaz ile Adıyamanlı cihatçılar Mahmut Gazi Tatar ve Kadir Gözükara’yla aynı dönemde AFAD Adıyaman Çadır Kenti’nde çalıştığı biliniyor.

Bu tesadüflerden kısa bir süre sonrasında gerçekleşen 5 Haziran HDP mitingine bombalı saldırı, Suruç Katliamı ve 10 Ekim Ankara Katliamı’nın arkasından da Adıyaman’da örgütlenen cihatçılar çıkmıştı.

Kaynak: Birgun.net