Antalya’nın Demre ilçesindeki Andriake Antik Kenti’nde yürütülen kazılarda bulunanları sergilmek üzere kurulan Likya Uygarlıkları Müzesi, uzun yıllar süren bir çalışmanın ardından dün açıldı. Likya uygarlığının en büyük beş kentinden biri olan Myra’nın liman şehri Andriake’de 7 yıldır kazı yapılıyor.

Müzeye dönüştürülen 1800 yıllık tahıl ambarında, Akdeniz Üniversitesi ortaklığıyla yürütülen kazılardan elde edilen liman yapıları, ticaret agorası, kilise yapıları, hamam, liman çarşısı, 24 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğinde ve 6 metre derinliğinde yeraltı su sarnıcı sergileniyor.

Müzenin dışındaki alanda ise Roma döneminden kalmış (ambara tahıl getiren) tekne ile taşıma araç gereçleri görülebiliyor.

Myra Antik Kenti’nin dış mahallesi ve limanı konumundaki Andriake’de 2 bin 400 metrekareyi bulan ölçüsü ve çatısına kadar ayakta kalmış niteliğiyle çok özel bir yapı olan tarihi ambardaki Likya Uygarlıkları Müzesi sekiz salondan oluşuyor. 7. salonda buluntular ve simülasyonlar yardımıyla Likya liman kenti canlandırılıyor.

Müzenin yapımına eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay döneminde başlanmıştı. O dönem yazı başkanlığı Prof. Dr. Nevzat Çelik tarafından yürütüyordu. Her ikisinin de hazır bulunduğu açılışa Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da katıldı. Avcı buradaki konuşmasında geçtiğimiz yıl iki müze açtıklarını, 12 müzenin yenilendiğini söyledi. Bu yıl ise 11’i yeni, 17 müze açacaklarını aktardı. (Kültür Servisi)

Kaynak: Birgun.net