NURCAN GÖKDEMİR
[email protected]

AKP ile CHP arasında 15 Temmuz darbe girişimi sonrası oluşan ve ‘Yenikapı ruhu’ diye isimlendirilen uzlaşma iklimi, bu süreçte yaşananların ardından Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) krizi ile büyük darbe aldı.

BirGün’ün edindiği bilgiye göre, darbe girişiminin ardından Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan sekiz KHK’den ilki dışında diğerlerini Anayasa Mahkemesi’ne götürme kararı alan CHP, Anayasa değişiklikleri ile ilgili kırmızı çizgilerini de kesinleştirdi.

AKP Genel Sekreter Abdülhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ile MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak’tan oluşan ve Kurban Bayramı dolayısıyla çalışmalarına ara veren Anayasa Komisyonu, taslak metni genel başkanlara sundu.

HSYK bağımsızlığında geri adım yok

CHP, yargının siyasallaşmasında büyük etkisi olan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nu (HSYK) hükümetin vesayetinden çıkarmak için bağımsız bir yapı oluşmasındaki ısrarından vazgeçmeyecek. Kurulun, tek ya da ikili yapı taşımasından daha çok oluşum şeklinin önemli olduğunu düşünen CHP, Meclis’te yapılacak seçimde, seçilebilmek için nitelikli çoğunluğun oyunun alınması ısrarını sürdürüyor.

AKP’nin yapılacak dört tur oylamadan sonuç çıkmaması durumunda TBMM Başkanlığı seçiminde olduğu gibi en yüksek oyu alan adayların seçilmiş sayılması yönündeki istemine CHP, bu yöntemi kurulu yine iktidarın güdümüne sokacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor. CHP’nin bu konudaki tutumunun en fazla kura yöntemine kadar esneteceği bildirildi. CHP ilk derece mahkemelerin hâkim ve savcılarının seçim yapmasına siyasallaşmanın kapısını araladığı gerekçesiyle de itiraz ediyor. Ana muhalefet partisi, HSYK’de Adalet Bakanı ve Bakanlık Müsteşarı’nın görev almaması konusundaki isteminden de geri adım atmayacak.

Seçim tarihleri de veto yedi

CHP, AKP’nin genel seçimlerin dört yıl yerine beş yılda bir yapılması ve yerel seçimlerin altı ay öne çekilmesi yönündeki teklifini de kabul etmeyecek.

AKP’nin bu önerisi ile 2019’un mart ayında yapılması gereken yerel seçimler 2018 yılının ekim ayına kaydırılırken, 2019 yılının ağustos ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimini aynı yılın ekim ayına, 2019 Kasım ayındaki genel seçimleri de 2020 Ekim ayına erteleniyor.

CHP bu konudaki öneriyi de tartışmasız reddetme kararı aldı.

Vazgeçme beklentisi

AKP ile CHP arasında bozulan ilişkiler, iktidarın “yargı paketi olacak” söylemiyle başlanan çalışmalar sırasında sürekli yeni madde önerilerinde bulunması, uzlaşma sağlanamayan düzenlemelerdeki karşılıklı ısrar ve CHP’nin KHK’leri Anayasa Mahkemesi’ne taşıma kararlılığının ‘mini değişiklik paketi’nden vazgeçilmesiyle sonuçlanabileceği de kulislerde konuşulmaya başlandı.

Kaynak: Birgun.net