Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Rusya ile düzelen ilişkilere rağmen, gıda ve tarımda ambargonun halen sürmesinin faturası, ağustos ayı sonu itibarıyla 407,5 milyon dolara ulaştı” dedi.

Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, uçak krizinin ardından Rusya’nın 1 Ocak 2016’da başlattığı ambargonun başta üreticiler olmak üzere tarım ve gıdada faaliyet gösteren, geçimini bu sektörden sağlayan tüm tarafları mağdur ettiğini, Türkiye’nin de önemli bir ekonomik kayba uğradığını belirtti.


Döviz miktarında rekor düşüş
Rusya ile yapılan görüşmeler olumlu geçse de henüz ithalat yasağının kalkmadığının altını çizen Bayraktar, Rusya’ya ihraç edilen gıda ve tarım ürünlerinden elde edilen döviz miktarının Ocak-Temmuz döneminde, geçen yıla göre 422,3 milyon dolar azalmayla 619,5 milyon dolardan 197,3 milyon dolara indiğine dikkat çekti.

Özellikle yaş sebze ve meyve ihracatında Rusya’nın Irak ile birlikte en önemli ülkelerden olduğuna işaret eden Bayraktar, “2015 yılı Ocak-Ağustos döneminde, Rusya’ya 714 bin 941 ton yaş sebze meyve ihracatı yapılarak 511,3 milyon dolar gelir elde edilmiştir. 2016 yılının Ocak-Ağustos döneminde Rusya’ya yaş sebze meyve ihracatımız miktar bazında yüzde 81,5 düşüşle 132 bin 224 tona, değer bazında yüzde 79,7 düşüşle 103,8 milyon dolara gerilemiştir” bilgisini verdi.

Ambargonun bir an önce kaldırılmasının yalnız Türkiye’nin değil, Rusya’nın çıkarları için de önemli olduğunu savunan Bayraktar, “Ocak-Ağustos dönemini zararla kapatan üreticilerimiz, büyük bir ümitle Rusya’nın ambargosunun kalkmasını beklemektedir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Birgun.net