DENİZ COŞAN

Dünya piyasalarındaki negatif hava, güvenli liman olarak görülen altına yaradı. Türk lirası diğer para birimlerine karşı da değer yitirmeye devam ederken gram altın yükselişte. Gram altın önceki gün 118’leri gördükten sonra dün kâr satışıyla bir nebze geriledi.
Altının yükselişini etkileyen unsurların başında Çin geliyor. Çin’de açıklanan İmalat verileri olumsuz gelince, Asya piyasalarında başlayan gerilim kısa sürede tüm piyasaları etkisi altına aldı. Piyasalar buna tüm dünyada olumsuz tepki verdi. Altın sığınılacak bir liman haline geldi. Öte yandan petrol fiyatları 2008 Kriz seviyelerinin de altını gördü ve yılbaşından bu yana % 26 geriledi. Bu durum kimi uzmanlar tarafından kriz senaryosu olarak yorumlandı. ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Yellen, bundan 4 ay önceki konuşmasında petrol fiyatlarındaki anormal düşüklüğün değişeceğini söylemişti. Ancak beklentiler gerçekleşmedi. Küresel arz fazlası ve İran’ın pazara tekrar dahil olmasıyla beraber petroldeki satışlar derinleşti ve küresel talep endişeleri petrolü yeni bir dip yapmaya zorladı. Bunda Amerika’nın kaya gazı imalatının da etkisi var. Petrol fiyatlarındaki düşüklük ABD’de enflasyon üzerinde baskı yaratıyor. Yani ABD’de enflasyonu aşağıda tutan bir etken olarak duruyor. Enflasyon üzerinde böyle bir baskı olduğunda Fed de faiz artırmakta şahin olamıyor. Bu yüzden dolardansa altın daha tercih edilebilir bir yatırım aracı haline geliyor. Görüşüne başvurduğumuz Destek FX analistleri, “Ons altında bu seviyeler üzerinde tutunursa, teknik analiz yukarı yöne gider. Kâr satışıyla birlikte gerilemeler olsa da şu anda bir geri dönüş beklemiyoruz” diyor.

Altına yönelme genellikle savaş dönemlerinde, jeopolitik risklerin üst düzeye çıktığı anlarda olur. Türkiye’nin Suriye politikası, giderek Suriye’ye müdahale seçeneğinin daha yüksek sesle dillendirilmesi, altın gibi sığınaklara bakışı da artırıyor. TL son bir yıldır genel trend olarak değer kaybederken altının düşük olması sürdürülebilir değildi ve son dönemdeki gelişmelerle birlikte ralliye geçti. Ons altında 1222-1200 aralığı teknik destek bölgesi olarak izleniyor. Bu seviyeler üzerinde kaldığı sürece 1305 -1345 hedefleri söz konusu olabilir.

Kaynak: Birgun.net