Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Saint Petersburg'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile yaptıkları Dağlık Karabağ zirvesinin olumlu sonuçlar verdiğini söyledi.

Karabağ krizine kademeli bir çözüm bulunması gerektiğini belirten Aliyev, "Mayıs ayında Viyana'daki görüşmede Ermeni tarafının sunduğu koşullar kabul edilmemişti. Ancak Saint Petersburg'daki zirvede olumlu sonuçlar elde edildi" dedi.

'AZERBAYCAN'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ KORUNMALI'

Ermenistan'ın her zaman provokasyona başvurduğunu da kaydeden Aliyev, "Çatışma, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü esasına göre sonlandırılmalı. Azerbaycan topraklarında ikinci bir Ermeni devleti kurulmasına izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Hukuken Azerbaycan'ın parçası olan ancak fiilen Ermenistan'ın desteğindeki Ermeni ayrılıkçıların denetiminde bulunan Dağlık Karabağ’daki gerginlik, 2 Nisan’da yeniden yükselmişti. 5 Nisan’da ateşkes anlaşmasını kabul eden her iki taraf da, bugüne dek çok sayıda ateşkes ihlalinde bulundu.

Bölgeye ateşkes gelmesi için 20 Haziran'da Saint Petersburg'da bir araya gelen Putin, Aliyev ve Sarkisyan, Dağlık Karabağ'daki çözüm sürecine ivme kazandırma konusunda anlaşma sağlamıştı. (Sputnik Türkiye)

Kaynak: Birgun.net