CAN UĞUR

AKP İstanbul Milletvekili ve Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Metin Külünk, parti üyelerine Zonguldak’ta başkanlık rejimini anlatırken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Alevi katliamıyla bilinen Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim’e benzetti. Hızını alamayan Külünk, “Erdoğan çağımızın yavuz Sultan Selimi’dir” ifadelerini kullandı. Külünk’ün açıklamalarını Alevi tarihi üzerine çalışmalarıyla bilinen Ali Murat İrat’a sorduk.

Bir alışkanlık oldu
Ali Murat İrat bu coğrafyada katliamcılara sahip çıkma alışkanlığı var diyor ve ekliyor:

Metin Külünk’ün açıklamaları aslında bu toplumun genel bir hastalığının yeniden ortaya çıkmasından başka bir şey değil. İlginçtir, bu coğrafyada en çok katliamcılara sahip çıkılma gibi bir durum var. Bir anlamda suçluluk psikolojisi bu. Siz devlet denilen canavarın omuzlarından aşağıya baktığınızda devlet haricinde her şeyi görürsünüz. Yapılan katliamlara anlam veremez ve o canavarın ayağıyla ezdiği insanların ve halkların neden öldüğünü de bir türlü anlayamazsınız.

İster kabul etsinler ister etmesinler
İrat sözlerinde çeşitli hatırlatmalarda bulunarak çarpıcı ifadelere yer veriyor: Yavuz Sultan Selim, Alevi katliamcısıdır ve ister kabul etsinler ister etmesinler toplumun büyük kesiminde böyle anılmaya devam edecektir. İsimlerinin köprülere yollara bilmem nelere verilmesinin hiçbir kıymeti harbiyesi de yoktur. Bu güne kadar binlerce insanı cumhurbaşkanına hakaretten yargılamaya çalışan adalet sistemi bence Külünk’ün peşine düşmelidir.

Yavuz diye baktığı…
Bugüne kadar Erdoğan’a düzdüğü methiyeler konusunda adından sıkça söz ettiren Külünk sözlerini şöyle noktalıyor:

Son olarak şunu söylemek gerekiyor ki Külünk’ün muhtemelen hayranlıkla baktığı ve uzun uzun seyre daldığı, şu herkesin bildiği Yavuz Sultan Selim portresi de, aslında Şah İsmail’dir. Baktığının ne olduğunu bilsin diye hatırlatmak da gerekiyor.

Kaynak: Birgun.net