Turizmin gözde noktalarından Alanya, Rus uçağı kriziyle başlayan sancılı dönemi atlatamadı. Tesislerde doluluk oranı yüzde 70'lerde kalırken, çalışanların yüzde 30'u işsiz kaldı.

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde uçak krizi sonrası başlayan süreçte pek çok otel açılmazken, turizm sektöründe yaklaşık yüzde 30 istihdam kaybı yaşandı. Rus uçağının düşürülmesi sonrası başlayan krizde Rus turist kaybıyla sezona başlayan, iç pazar hareketliliğiyle bir nebze canlanan sektörde en büyük zararı görenlerin başında turizm personeli yer aldı. Otellerin kapanması ya da personel azaltımına gitmesi nedeniyle özellikle ilçe dışından çalışmak için gelen binlerce kişi işsiz kaldı.

5 yıldızlılarda durum daha iyi

Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, geçen Ramazan Bayramı'nda ciddi bir ivme yakaladıklarını ve iç pazardaki yoğun talep üzerine bölgedeki 4 ve 5 yıldızlı otellerde önemli doluluk oranlarına ulaşıldığını söyledi. Kısa süreli olmasına rağmen özellikle 4 ve 5 yıldızlı otellerde yüzde 90 doluluk yakalandığını aktaran Burhan Sili, "15 Temmuz'da yaşadığımız hain darbe girişimi sonrasında Avrupa'dan birtakım iptaller almaya başladık. Ama bir yandan rezervasyonlar devam ediyor. Geldiğimiz noktada 4- 5 yıldızlı tesisler için yüzde 70 gibi doluluklar mevcut. Bu böyle de devam edecek görünüyor. İç pazarın da talebi devam ediyor. Okullar açılana kadar bu talebin devam edeceğini öngörüyoruz. Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin ardından 2017 sezonunun çok daha iyi geçmesini bekliyoruz" dedi.

Dışarıdan gelenler alınmadı

Bu sezon otellerin personel alımında temkinli davrandığını ve yüzde 30 personel azaltmaya gittiklerini anlatan Burhan Sili, "Öncelikle Alanya bölgesi olarak burada ikamet eden insanları işe aldık. Alanya özelinde değerlendirdiğimizde çok ciddi işsizlik söz konusu değil. Ama farklı şehirlerden gelen personelin hiçbirini almadık. Bu da şu anlama geliyor, SGK verilerine baktığımız zaman yüzde 30 civarında eksik personelle çalışıyoruz" diye konuştu.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Alanya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Çavuşoğlu da darbe girişiminin ardından rezervasyon iptalleri yaşanmasına rağmen Türkiye'yi bilenlerin tatile gelmeyi sürdürdüğünü kaydetti. Türkiye genelinde olduğu gibi bölgedeki birçok turistik tesisin de yaşanan düşüş nedeniyle kapandığını vurgulayan Suat Çavuşoğlu, şöyle dedi:

Sadece oteller değil, tüm sektör etkilendi

"Kapandığı sürede de personel çıkışları yapıldı. Alanya'da 90- 95 bin civarında turizmde direkt çalışan personel var. Bu istihdam yüzde 30 azaldı. Otellerde, seyahat acentelerinde, turlarda, turizmde çalışan firmalarda işten çıkarmalar oldu. Alanya'da 185 bin yatak var. Turizm, Alanya için birincil nitelikli sektör. İnşallah önümüzde yıl için önlemlerimizi aldık. Hükümetimizin de yardımıyla 2017 sezonunu güzel bir şekilde karşılayacağız."

()

Kaynak: Birgun.net