NURCAN GÖKDEMİR

Anayasa Mahkemesi, 2015 Mali Yılı Bütçe Yasası’nın, Maliye Bakanı’na ödenek aktarma yetkisi veren, Bakanlar Kurulu kararıyla ‘araç saltanatı’ sürdürülmesine olanak sağlayan maddelerini, başvurunun üzerinden yaklaşık 1.5 yıl geçtikten sonra iptal etti. Ancak mahkeme, aynı hükümleri içeren 2016 yılı bütçesinin yürürlüğünün durdurulması konusunda karar vermedi.
AYM’nin 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Yasası’nın bazı hükümlerini iptaline ilişkin gerekçeli kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Maliye Bakanı’na ödenek aktarma yetkisi veren ve ‘keyfi harcama’ya yol açtığı gerekçesiyle eleştirilen 6’ncı madde Anayasa’ya aykırı bulundu. İptal edilen madde, Maliye Bakanı’na, genel ve özel bütçeli idarelerin bütçelerindeki ödeneklerini, ‘5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunun 21 inci maddesinde yer alan sınırlamalara tabi olmaksızın’ diğer kuruluşlara ve Maliye Bakanlığı ‘Yedek Ödeneğine’ aktarma yetkisi veriyordu.


AYM, ayrıca, “merkezi yönetim kapsamındaki idarelere, hizmet alımıyla edinilmesi ekonomik olmayan taşıtların Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa Bağlı T-Cetvelinde gösterilmesine gerek olmadan Bakanlar Kurulu kararıyla alınabilmelerine’’ olanak tanıyan hükmü de iptal etti.

İptal edilen bu hükümler, aynı cümlelerle ve aynı madde, fıkra ve bent numaraları ile 2016 yılı bütçe kanununda da yer aldı.

‘Fiili sonuç doğurmayacak’

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök yaptığı açıklamada, 2015 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile ilgili iptal başvurusunun 2015 içinde ele alınıp sonuçlandırılmadığına dikkati çekti. CHP’nin iptal isteminin neredeyse tamamen haklı bulunduğunu belirten Gök, şunları söyledi:

“Hem geç alındığı hem de Resmi Gazete’de geç yayımlandığı için iptal kararı 2015 yılı bütçe uygulamasıyla ilgili olarak fiili bir sonuç doğurmayacak. İptal edilen bütün hükümler, aynı cümlelerle 2016 yılı bütçesinde de yer alıyor. Anayasa Mahkemesi iptal kararını 2015’de ya da 2016’nın ilk aylarında açıklasaydı, iptal edilen bu hükümler 2016 bütçesinde yer almayabilirdi. Mahkeme, bu karardan sonra, 2016 Bütçesiyle ilgili CHP’nin yaptığı başvuruyu acil olarak ele alıp sonuçlandırmak zorundadır.’’

Kaynak: Birgun.net