Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da katılacağı 'fetih kutlaması', yarın Yenikapı'daki miting alanında yapılacak. İstanbul'un her köşesi haftalar öncesinden Erdoğan'ın fotoğrafının yer aldığı afişlerle donatıldı.

AKP'li belediyeler, kutlama nedeniyle Yenikapı'ya otobüslerle vatandaş taşımaya hazırlanırken, okullara da katılım için yazı gönderildi. Yenikapı sahiline dünyanın en büyük 3D Mapping sahnesi kuruldu. Dönemin kıyafetleri, kullanılan araç gereçler, silahlar ve zırhlar yeniden üretildi. Bu sahnede, Fatih Sultan Mehmet ile askerleri İstanbul'u yeniden fethedecek. 563 kişilik hazırlanan Mehteran Birliği konser verecek, Türk Hava Kuvvetleri Türk Yıldızları gösteri uçuşu yapacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan da törende bir konuşma gerçekleştirecek.

* Kutlamalar nedeniyle bir milyon seyirci için hazırlık yapıldı. Yaklaşık bin 200 kişilik bir ekip çalışıyor. Seyircilerin girişi 150 kapıdan yapılacak.

* Etkinlik alanında 2 adet büyük çadır hastane, 10 adet sağlık noktası, 70 adet ambulans, 600 adet sağlık personeli, 6 adet mescit, 6 ayrı noktada bol kabinli mobil tuvalet ve şadırvan, 20 adet su dağıtım noktası bulunacak.

* 180×28 metrelik İstanbul Surları formunda dünyanın en büyük 3D mapping sahne yapıldı. Sahnede 540 metrekarelik bir led ekran olacak. Sahnede hidrolik platformlarla hareket eden 3 Boyutlu Toplar bulunacak.

* 500 kişilik bir oyuncu kadrosu, 3D mapping'e paralel olarak sahnede fethi canlandıracak.

* Gerçek boyutlarda bir Osmanlı kadırgası 3D mapping gösteriye entegre olarak Leventler tarafından sahnede çekilecek.

* 18 kamera ile canlı yayın yapılacak. Canlı yayında işaret diliyle birlikte İngilizce, İspanyolca, Arapça, Fransızca ve Rusça canlı yayın yapılacak. Protokolde yabancı misafirler için simultane sistem kurulacak.

OKULLARA ‘KUTLAMALARA KATILIN’ TALİMATI VERİLDİ

İstanbul Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul'un Fethi kutlamalarına tüm okul yöneticileri, öğretmenler ve öğrencilerin katılması için talimat verdi. Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün okullara gönderdiği talimatta şu ifadeler kullanıldı: “İstanbul Valiliği ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen İstanbul'un Fethi'nin 563. Kutlama Programı'na okulunuz/kurumunuz yöneticileri, öğretmen ve lise ve dengi okul öğrencileri davetli olup, katılımın sağlanması için gerekli duyurunun yapılması hususunda gereğini rica ederim.” Belgeyi, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Twitter hesabından paylaştı. Tanal, “Kaymakam bu gücü nerede buluyor. Gün gelecek herkes yaptığının hesabını verecek” diye yazdı. Odatv'nin haberine göre; Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de okullara yazı göndererek öğretmenlerin Erdoğan'ın mitingine katılıp katılmayacağını belirtmelerini istedi.

SAHİL YOLU TRAFİĞE KAPALI!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yarın Yenikapı miting ve etkinlik alanında gerçekleştirilecek İstanbul'un Fethi'nin 563. Yılı Kutlamaları nedeniyle kapalı olacak yolları duyurdu. İBB'nin açıklamasında pazar günü, 06:00-24:00 saatleri arasında Bakırköy-Aksu Caddesi (Taşhan Kavşağı) ve Fatih-Aksakal Caddesi arasında kalan Sahil Yolu'nun geçici olarak trafiğe kapatılacağı bildirildi.

Kaynak: Birgun.net