NURCAN GÖKDEMİR- [email protected]

AKP hükümeti, kadının toplumsal rolünü annelik ve ev kadınlığına indirgeyen yasal düzenlemeleri birbiri ardına yaşama geçiriyor. ‘Ayrımcılığı ortadan kaldırma’ iddiasıyla Meclis’e sunulan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Yasa Tasarısı, kadınların iş yaşamında uğradığı ayrımcılığı pekiştirecek hükümler içeriyor.

Tasarının ‘Ayrımcılık iddiasının ileri sürülemeyeceği haller ve istisnalar’ başlıklı 7’nci maddesinin (b) bendinde yer alan “Sadece belli bir cinsiyetin istihdamını zorunlu kulan durumlar” ifadesiyle, kadınların istihdamında olumsuz sonuçlar doğurabilecek bir düzenlemeye gidiliyor. Tasarının TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında, muhalefet milletvekilleri, düzenlemeyi ayrımcılığa yol açacağı, kadınların istihdamını engelleyeceği gerekçesiyle eleştirdi.

‘İtfaiyeci olabilir’
Kamu Denetçiliği Kurumu’nu temsilen toplantıya katılan kamu denetçisi Serpil Çakın, fıkranın maddeden çıkarılması gerektiğini belirterek, “Aldığımız başvurulardan hareketle bunu söylüyorum. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ndeki itfaiye memuru alımında erkek olma şartının kaldırılmasıyla ilgili bir başvuru almıştık. Başvuruyu inceledik ve bu konuda herhangi bir ayrım yapılmaması gerektiği yönünde ilgili kuruma tavsiyede bulunduk” dedi.

‘İmamlık ne olacak?’
Komisyon görüşmeleri sırasında bu hükümle ilgili ilginç tartışmalar yaşandı. AKP’li milletvekillerinden Ali İhsan Yavuz, hükmü, “İmamlık ne olacak? Kadın imam var mı?” sözleriyle savundu.

Ali İhsan Yavuz (AKP Sakarya Milletvekili) - “Sadece belli bir cinsiyetin istihdamını zorunlu kılan durumlar…” Hakikaten orada istisna tutulamayabilir diye düşünülebilir, ama şöyle düşünelim: Hemşirelikte bir ara kanunla sadece kadınlardan hemşire oluyordu, sonra yasal düzenlemeyle önü açıldı. Mesela, o kanun var olmuş olsaydı ne yapacaktık? Kaldı ki şu anda ebe mesela, acaba erkek ebe var mı, bilmiyorum, çok da merak ediyorum, ne olacak? Mesela, imamlık, ne olacak?

Öznur Çalık (AKP Malatya Milletvekili) - Erkek, kadın-doğum mütehassısları var yani.
Ali İhsan Yavuz (AKP Sakarya Milletvekili) – Kadın doğum mütehassısları var, eyvallah. Kadın imam var mı … Yani, böyle özel yanı olan hususlara ilişkin onu bir istisna tutmakta son derece fayda olduğunu düşündüğüm için bu örnekleri verdim.

‘Kanunun da gerisinde’
Filiz Kerestecioğlu (HDP İstanbul Milletvekili) -Madenler tek alan kadınların çalışmasının kısıtlandığı; maden ocakları, kablo döşemesi, kanalizasyon, tünel inşaatı. Bunun dışında hiçbir alan yok. Eğer burada bu maddeye yer verirsek o zaman aslında yeni bir ayrımcılığı, İş Kanunu’nda da olmayan bir ayrımcılığı yaratmış oluyoruz.

Deniz Depboylu (MHP Aydın Milletvekili) -Sadece belirli bir cinsiyetin istihdamını zorunlu kılan durumlar kadınların aleyhine istismar edilebilir kurum ve kuruluşlar tarafından. Sayın vekilimiz kadın imamlar olmadığı konusunda bir fikir iletmişti. İmam hatip liselerinde kız öğrencilerimiz okuyabiliyorsa bu çıkan çocuklarımızın, kız çocuklarımızın bu meslek alanında istihdam edilemeyeceğini bence iddia edemeyiz. Özellikle bilgisi, yeterliliği, yeteneği olan her cinsiyetten, yani iki cinsiyetten de çalışabilecek olan bireylerin istediği alana başvurması ve istihdamının sağlanması gerektiğine inanıyorum.

Kaynak: Birgun.net