NURCAN GÖKDEMİR

AKP hükümeti ülkede yaşanan her gelişmeden ‘’yandaşa kıyak’’ sonucu çıkartıyor. Sur ve Cizre gibi tarihi bölgelerin son çatışmalı dönemde yerle bir edilmesi, vakıf kültür varlıklarının büyük tahrip görmesinin ardından onarımın ‘’kamu düzeninin ve güvenliğin bozulduğu’’ gerekçesiyle müteahhitlere ihalesiz verilmesinin yolu açıldı. Vakıf Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliği’nde yürürlüğe girdiği tarihten bu yana geçen 8 yılda yapılan altı değişikliğe bir yenisi daha eklendi. Yönetmeliğin 24’üncü maddesinde yapılan değişiklik Resmi Gazete’de yayımladı.



Vakıf Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliğinin 24’üncü maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklikle ihalesiz iş vermede uygulanan 250 bin liralık üst limit kaldırıldı. Buna göre, yurtdışı vakıf kültür varlıklarının yönetmelik kapsamındaki işleri, UNESCO listesinde yer alan yurtiçi ve yurtdışı vakıf kültür varlıklarının yönetmelik kapsamındaki işleri ile kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durdurduğu veya bozulduğu ilan edilen yerlerdeki vakıf kültür varlıklarının işleri üst limit uygulanmadan müteahhitlere verilecek. Bundan sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü, bu alanda çalışan üç yükleniciyi davet edecek ve pazarlık usulü ile ihaleyi istediğine verecek.

Sistem kapsam dışı
Kamu ihalelerindeki yolsuzluklar ve yandaşı kayırmayı önlemek amacıyla AKP öncesi koalisyon hükümeti döneminde kabul edilen Kamu İhale Yasası, son 14 yılda yönetmelik değişikliklerinin dışında 162 kez değiştirildi.

Kaynak: Birgun.net