SEBAHAT KARAKOYUN
[email protected]
@ssenyaprak

Ensar Vakfı’nı korumak için Karaman’daki tecavüz skandalının ardından, çocuk istismarıyla ilgili araştırma önergesini önce reddeden, ancak tepkiler üzerine geri adım atmak zorunda kalan AKP, şimdi de komisyonun çalışmasını engelliyor. Muhalefet partileri isim bildirdiği halde AKP üç haftadır üyelerini belirlemediği için komisyon kurulamadı.

BirGün’ün ortaya çıkardığı Karaman’daki tecavüz skandalının ardından olayın aydınlatılması yerine Ensar Vakfı’nı koruyup kollayan AKP, bu tavrını sürdürüyor. TBMM Genel Kurulu’nda 23 Mart’ta MHP’nin çocuk istismarının önlenmesi için komisyon kurulması yönündeki önerisine karşı çıkarak reddedilmesini sağlayan AKP, kamuoyunda tepkilerin büyümesi üzerine geri adım atmak zorunda kaldı. Dört siyasi partinin ortak önerisiyle TBMM Genel Kurulu’nda 24 Mart’ta çocuk istismarı ile ilgili araştırma komisyonu kurulması kabul edildi.

Üç haftadır üye bildirmedi

Aradan üç hafta geçmesine rağmen araştırma komisyonu çalışmaya başlayamadı. CHP, HDP ve MHP komisyonda görev yapacak milletvekillerini TBMM Başkanlığı’na bildirdi. TBMM İçtüzüğü’ne göre 15 üyeli komisyonun çalışmaya başlaması için tüm partilerin isim bildirmesi ve bu isimlerin genel kurulda okunması gerekiyor. AKP komisyon için üye bildirmediği için araştırma komisyonu hala çalışmaya başlayamadı.

'AKP soğutmaya çalışıyor'

CHP’nin komisyon üyeleri arasında yer alan Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, BirGün’e yaptığı açıklamada, AKP’nin işi savsaklamaya, soğutmaya çalıştığını söyledi. Nurhayat Altaca Kayışoğlu, şunları söyledi: “Karaman’da 20 Nisan’da dava görülmeye başlayacak. Bu komisyonun o davayı yakından izlemesi gerekiyor. Ülkenin dört bir yanından istismar haberleri geliyor. Bir çocuğu bile istismardan kurtarmak önemli. Ancak AKP’nin önceliği çocuklar değil eğitim bahanesiyle yasa dışı faaliyet gösteren vakıflar.”

'Çirkin taktik'

Komisyonda HDP’yi temsilen görev yapacak olan İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da AKP’nin komisyona üye bildirmemesini “çirkin bir taktik” olarak niteledi. Kerestecioğlu’nun açıklaması özetle şöyle: “Komisyonun kurulmasını önce reddeden ve engelleyen AKP sonradan zoraki destek vermek durumunda kaldı. Şimdi de üye bildirmeyerek komisyonun çalışmasını geciktirmeye çalışıyorlar. Bu zihniyeti şiddetle kınıyorum. Söz konusu olan çocuk istismarı. Birgün bile gecikmeye tahammülü yok bu konunun.”

Kaynak: Birgun.net