Fezlekesi bulunan milletvekillerine yargı yolunu açan Anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanmasının ardından, aralarında CHP, HDP ve MHP liderlerinin de bulunduğu 52 milletvekiline ait 117 dosya Adalet Bakanlığı tarafından savcılıklara gönderildi. TBMM’de bekleyen 682 dosya da savcılıklara gönderilmek üzere Adalet Bakanlığı’na sevk edildi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dün katıldığı bir canlı yayında yaptığı açıklamada, “Adalet Bakanlığında 117 dosya vardı. İade edeceğimiz için Adalet Bakanlığında tuttuk onları. Dün 117 dosyayı Adalet Bakanlığından ilgili savcılıklara gönderdik, bizdeki dosyaları gönderdik. Dün itibariyle 117 dosya Cumhuriyet savcılıklarına gönderilmiş durumda. Meclis’ten gönderilecek dosyalar da bize geldikten sonra savcılıklara intikal ettirilecektir. Savcılıklar, dosyalar kendilerine geldikten sonra onlarla ilgili soruşturmaları kaldığı yerden devam ettireceklerdir” dedi.

‘İftira’ymış!
Cumhurbaşkanı Erdoğan söz konusu Anayasa değişikliğini onaylamak için son güne kadar beklemiş, yargının dörtte birini etkileyen HSYK kararnamesi ardından onay vermişti. Bu durum, fezkelerle ilgili yargılamaların başlamadan önce ayarlama yapıldığı eleştirilerine konu olmuştu. Adalet Bakanı, bu eleştirilere karşılık “iftira” nitelemesi yaptı ve bunların gerçekle uzaktan yakından alakası olmadığını iddia etti.

Parti liderleri de var
Bozdağ’ın savcılıklara gönderdiklerini açıkladığı 117 fezleke arasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın dosyaları da bulunuyor.


MHP Genel Başkanı Bahçeli hakkındaki iki dosya da “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla düzenlenmiş.
CHP Lideri Kılıçdaroğlu hakkında savcılıklara gönderilen 5 ayrı fezleke içerisinde “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlaması ile birlikte, “Başkanlık kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz” sözleri ile ilgili “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlaması yer alıyor.

Demirtaş hakkında da 15 ayrı dosya savcılıklara gönderildi. Bunlar içinde “Terör örgütüne üye olma” iddiası da var. Yüksekdağ hakkında ise suç işlemek amacıyla örgüt kurduğu, terör örgütü propagandası yaptığı, suç işlemeye alenen tahrik ettiği ileri sürülüyor.

AKP İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık’ın “sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret”ten iki, Edirne Milletvekili Rafet Sezen’in “kaçakçılık” suçundan, Antep Milletvekili Şamil Tayyar’ın da “hakaret” suçundan birer dosyaları savcılıklara yollandı.

117 fezleke içinde partilere göre dağılım ise şöyle: HDP(94), CHP(16), AKP(4), MHP(3). Fezlekelerin savcılıklara iletilmesiyle birlikte yargılama süreci de başlamış oldu.

682 dosya Bakanlığa
Öte yandan TBMM’de bekleyen 682 dosya da savcılıklara iletilmek üzere Adalet Bakanlığı’na gönderildi. Bu dosyalar toplamda 139 milletvekilini kapsıyor.

Anadolu Ajansı’nın verdiği bilgiye göre işlem yapılacak fezleke sayısı toplamda 799 iken, bunlar 152 milletvekiline ait.

***

ABD: Endişe ediyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, Türkiye’deki milletvekili dokunulmazlığı yasasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanmasıyla ilgili olarak, “Şunu yine söylemek istiyorum, bu değişiklik Türkiye genelinde ifade özgürlüğü üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olacak. Biz bundan çok endişe duyuyoruz” dedi. Toner şu ifadeleri kullandı: “Demokratik toplumlarda ilk ilke, yasalar önünde eşitliktir ve yasalar kapsamında korunmalıdır. Biz siyasi konuşmalarda olmak üzere, ifade özgürlüğünün korunması gerektiğine inanıyoruz. Bu kural, ülkenin yurttaşları tarafından seçilmiş politikacılar için de geçerlidir ve onların konuşmalarını da içerir. Türk hükümetine konuyla ilgili kaygılarımızı ileteceğiz.”

Kaynak: Birgun.net