NURCAN GÖKDEMİR / [email protected]

Hükümetin, 15 Temmuz sonrası dillendirdiği muhalefetle uzlaşı söylemine aykırı tutumunu bugün Anayasa değişikliği amacıyla toplanacak komisyonda da sürdürmesi bekleniyor. Anayasa değişikliği arayışında HDP’yi dışarıda tutarak yola çıkan iktidar, yargıyla sınırlı olacağı açıklanan “mini Anayasa paketi”ne memurlarla ilgili düzenlemeyi de ekletmek istiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine gerçekleşen zirveden sonra gündeme gelen Anayasa değişikliği için AKP, CHP ve MHP temsilcileri bugün toplanacak. HDP’nin dışarıda bırakıldığı komisyonda, AKP’yi Abdülhamit Gül, CHP’yi Bülent Tezcan, MHP’yi de Mehmet Parsak temsil edecek.

Bu isimler bir süre önce dört partinin katılımıyla oluşturulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda da görev yapmış, ancak komisyonun çalışmaları daha üçüncü toplantısında görüş ayrılığı çıktığı için 16 Şubat’ta sonlandırılmıştı.

Anayasa’dan önce memurlar
AKP, memurların güvencesini ortadan kaldırmaya yönelik önerisini daha önceki komisyon çalışmalarında da gündeme getirdi.

AKP’nin Anayasa’nın ilgili maddelerinde yer alan memur ifadelerinin çalışanlar olarak değiştirilmesini önerdi. AKP’nin “Devletin ve diğer kamu tüzelkişilerinin yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği görevler çalışanlar eliyle yürütülür” şeklindeki önerisine CHP ve MHP karşı çıktı. CHP ve MHP’nin AKP’nin önerisine karşı metinde yer almasını istedikleri hüküm şöyle:

“Devletin, kamu iktisadi teşebbüslerinin ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür.”

Muhalefetin bu düzenlemeye itiraz ederek yargıya ilişkin önerilere sıcak bakması durumunda iktidarın ısrarcı olmayabileceği kulislerde konuşuluyor.

HSYK’nin ikiye ayrılması
Yargıda yapılacak değişikliklerini ise Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun hâkimler ve savcılar için iki ayrı kurul olarak çalışması, askeri yargının tasfiyesini içermesi bekleniyor. Bu düzenlemeler de şubat ayında üzerinde uzlaşma sağlanamayan maddeler arasında yer alıyor.

AKP, CHP ve MHP’nin HSYK’nin ikiye ayrılması konusunda görüş birliği içinde olduğu, ancak TBMM’de yapılacak seçimlerde iktidar partisine avantaj sağlayacak yönteme CHP ve MHP’nin itiraz ettikleri biliniyor.

“TBMM, kurul üyelerini, üye tamsayısının üçte iki çoğunluğunun gizli oyu ile ayrı ayrı seçer. Üçüncü turda yeterli çoğunluk sağlanamaması halinde seçim, her üyelik için aday olanlar arasından çekilecek kurayla tamamlanır” önerisi daha önce masaya geldi.

AKP, üçte iki yerine beşte üç oranında ısrarcı oldu ve kura usulüne karşı çıktı.

Partilerin daha önce masaya getirdikleri ve uzlaşamadıkları askeri yargı ile ilgili önerileri ise şöyle:

Askeri yargı
(CHP-MHP Önerisi) Askerî yargı, askerî mahkemeler ile disiplin mahkemelerinden oluşur. Bu mahkemeler, asker kişilerin askerlik hizmet ve görevleri ile ilgili olarak işledikleri askeri suçlara ait davalara bakmakla görevlidir.

(AKP Önerisi) Disiplin mahkemeleri dışında kanunla askeri mahkemeler kurulamaz. Savaş halinde asker kişilerin görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli askeri mahkemeler kurulabilir.

Kaynak: Birgun.net