BURCU CANSU [email protected]

Fotoğraf: Recep Yılmaz

10 Ekim katliamının birinci yıldönümünde, canlarını, evlatlarını, eşlerini yitirenler anma töreni için ülkenin dört bir yanından Ankara’ya geldi. Sabah erken saatlerde katliamın gerçekleştiği Tren Garı önüne gitmeye çalışan aileler, sendikalar, siyasi parti temsilcileri polis barikatları ile karşılaştı.

Valiliğin anma için izin vermediğini belirten polisler, Ankara Garı önü, Baruthane, Opera ve Kazım Karabekir kavşakları ile Hipodrom Caddesi, Talatpaşa Bulvarı ve Gençlik Parkı üzerinden alana girmek isteyen yurttaşlara gaz ve plastik mermiyle saldırdı.

“Bırakın canlarımızı analım”
Opera Köprüsü üzerinden Tren Garı önüne geçmeye çalışan ailelerin ve yurttaşların önü polisler tarafından kesildi. 10 Ekim 2015’te hiçbir önlem almayan polisin, anma için tedbir almış olması tepki ile karşılandı. Kitleden sık sık barikatın aşılacağı belirterek, “Hırsız, Katil, Erdoğan” , “Katil IŞİD, işbirlikçi AKP, “Faşizme karşı omuz omuza” , “Halka değil, katillere barikat” sloganları atıldı.
Katliamda yaşamını yitiren avukat Uygar Coşgun'un eşi ve 10 Ekim-Der Geçici Yönetim Kurulu Üyesi Mehtap Sakinci Coşgun, “Acımıza, yasımıza bile tahammülünüz yok, bırakın canlarımızı analım” demesine karşın polisler barikatı açmayacaklarını belirtti. Sadece katliamda birinci dereceden yakınlarını kaybedenlerin alana girebileceğinin söylenmesi üzerine, kalabalık kitle “Yoldaşlarımızı kaybettik, birinci dereceden yakınız, bırakın anmamızı yapalım” dedi. Yaşanan gerginlik sonrası Coşgun’un alana girmesine izin veren polisler barikatı kitleye kapattı. Gar önüne kimseyi bırakmayacağını söyleyen polisler, “dağılın” anonsu dahi yapmadan kitleye biber gazı, plastik mermi ve copları ile saldırdı. Saldırıda çok sayıda yurttaş biber gazından fenalık geçirdi. “Ben amcayım”, “Benim canım orada katledildi, çekilin önümden” feryatlarına karşın polis, yurttaşların yakınlarını anmalarına izin vermedi.

Birkaç aile karanfil bırakabildi…
Polis saldırıların ardından aralarında CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, CHPİzmir Milletvekili Mustafa Balbay ile bazı CHP ve HDP milletvekillerinin bulunduğu grup alana girdi. Gar önüne girişine izin verilen sınırlı sayıda aile ise katliamda yaşamını yitirenler anısına saldırı noktasına karanfiller bıraktı.

“Temsilen içeride olmayacağız”
İlk polis saldırısının ardından HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ Opera Köprüsü üzerine geldi. Yapılan bütün görüşmelere karşın polisler barikatı kaldırmadı ve alana kimseyi almadı. Polis kitleyi defalarca biber gazına boğdu. HDP Eş Genel Başkanları “temsilen içeride olmayı kabul etmediklerini” belirterek, kitle ile bekledi.


Bunun hesabı sorulacak
KESK Eş Genel Başkanları Şaziye Köse ve Lami Özgen, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Emin Koramaz, TTB Merkez Konseyi Başkanı Raşit Tükel de polisin tavrını protesto ederek, Gar önüne gitmedi.
TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Emin Koramaz, “Bize diyorlar ki sadece kurum temsilcileri içeriye girsin. Ölü yakınları, arkadaşlarını, yoldaşlarını kaybedenler alana giremeyecekmiş. Demokrat insanlar anma yapamayacakmış. Bu durumu şiddetle protesto ediyoruz. Bir yıl önceki gibi yine gazları ile geldiler. Barış isteyenlere bu yollar neden kapalı? Bunun hesabını soracağız” dedi.

KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, dört örgüt adına, “Ankara Valiliği bilinçli ve kasıtlı olarak yeni bir yasaklamayı hayata geçirdi, bilinçli olarak anma programımız yasaklandı. Dört bir yanda bize yönelik kurulan ablukalardayız. Bizlere sadece kurum temsilcileri anma yapsın deniyor. Bu kabul edilemez. Sembolik olarak orada yerimiz yoktur…” diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ise, "Aradan bir yıl geçmişken bir kez daha söylüyorum: Devletin içine sızmış en kirli odak AKP’nin kendisidir. Zora, baskıya dayanarak ayakta kalıyorlar. Devran dönecek ve bizle burada yüz binlerle anmamızı gerçekleştireceğiz. Ankara Garı önüne şehitlerimize layık anıtımızı da yapacağız, o günlerde gelecek" şeklinde konuştu.

“Canlarımızı anmamıza izin verilmedi”
Polis kitleye tekrar saldırarak, kitleyi Kızılay’a yönlendirdi. Kızılay’da Yüksel Caddesi’nde bulunan İnsanlık Anıtı önünde basın açıklaması yapıldı. Kitle adına açıklamayı yapan 10 Ekim Ekim-Der Geçici Yönetim Kurulu Üyesi Mehtap Sakinci Coşgun, “10 Ekim hayatlarımızı değiştiren bir dönüm noktası oldu. Hayatını kaybeden 101 canımızı anmak için Gar önüne gittik. Canlarımızı anmamıza izin verilmedi. Ailelerin garın önüne girmesine engellenmesi ile bu günü burnumuzdan getirdiler. Biz Türkiye’nin her yerinden gelen aileleriz. Acımızla bile yüzleşmemize izin vermediler. Aileler olarak darp edildik, ellerinde tuttukları listeler ile soyadımız tutmuyorsa annemizin kaybımıza dair yasımızı tutmamıza izin verilmedi. Biz katledildik. Bu haksızlığı kabul etmiyoruz. Zulümler bizi yıldıramaz.

Daha düne kadar Valilik tarafından anmaya ilişkin bir engelleme yapılmayacağı söylenmesine ve ne dört kuruma ne de derneğimize herhangi bir tebliğ yapılmamasına karşın anmamızı engellediler. Katledildik diye sinmeyeceğiz. Yarın sizin çocuğunuzun katledilmeyeceğinin bir garantisi yok. Bize gelmeyen adaletin kimseye gelmeyeceğini 365 gündür söylüyoruz” diye konuştu.

Gözaltılar yapıldı
Polis saldırısında ÖDP MYK üyesi Göksu Cengiz'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Aralarında Sorgular sürüyor. ​

Kaynak: Birgun.net