HABER MERKEZİ

Kuzey Ormanları Savunması (KOS) dün 3'üncü Havalimanı şantiyesinin yok etmekte olduğu Kuzey Ormanları köylerinden Yukarı Ağaçlı Köyü’nde düzenlediği eylemde, ''Ağaçlı'yı savun, taş ocağını durdur!'' dedi.

'Buradayız gitmiyoruz'

Yukarı Ağaçlı Köyü, İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş. (İGA)’nin hayata geçirmeyi düşündüğü taş ocağına karşı çıkarak günde 3000 sefer yapan kamyonların tehdidi altında yaşarken, yeni taş ocağının ekleyeceği 2000 sefere, yetersiz enerji hatlarından çekilecek enerji yüküne karşı, ellerindeki dövizlerle ''Buradayız, gitmiyoruz'' mesajı verdi.

KOS’un düzenlediği eyleme CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker ve Avukat Binnur Tanrıverdi de katıldı.

Yukarı Ağaçlı Köyü'nde yapılan basın açıklamasında, taş ocakları için "ÇED Gerekli Değildir" kararına karşı hukuki mücadelenin başlatıldığı ve taşocağı ile birlikte nelerin olabileceği duyuruldu.

Açıklamada, “Haftada 6, ayda 24 patlamanın gerçekleşeceği taş ocağının düşünüldüğü alanın bitki örtüsü tümüyle sıyrılacak, iş makineleri için yollar açılacak, Odayeri-Ağaçlı yolundan yaklaşık 2 km’lik orman yolu ile ocak sahasına ulaşılacak. Nakliye için 10 adet taşeron kamyon günde toplam 2000 sefer yapacak. Yani Ağaçlı’nın şu anki hafriyat kamyonu trafiği artacak ve bununla birlikte toz çoğalacak. Şirketin kendi verilerine göre taş ocağı için kullanılacak karayolunda kamyon yoğunluğu % 137 artacak” ifadeleri yer aldı.

Basın açıklamasının yapıldığı alanın bir yanında mega projelerce tehdit altında olan Kuzey Ormanları'nı talan eden taş ocağı, diğer yanında ise köyü tehdit eden patlayıcıların depolandığı sahanın olduğuna da dikkat çekildi. Basın açıklamasının ardından Yukarı Ağaçlı Köyü’nden Aysel Çalışır ve Nezih Beceral, kamyonların tozu ve dumanından köyde durulmadığını, taş ve kum ocaklarıyla köylüye hayatın dar edildiğini anlattı.

İstanbul Milletvekili Ali Şeker de küçük bir grubun çıkarları için ormanların, yaşam alanlarının peşkeş çekildiğini ifade etti. Avukat Binnur Tanrıverdi ise eylemde KOS'un taş ocağına karşı açtığı dava hakkında bilgilendirme yaptı.

Yukarı Ağaçlı köyünde taş ocaklarına karşı eylem sonlanırken, köylüler ve yaşam savunucuları, sokakta ve mahkemede “Mücadeleye devam!” dedi.

Kaynak: Birgun.net