BİRGÜN / EMEK SERVİSİ

Zonguldak’ta Balçınlar Madencilik işçilerinin kömür ocağında başlattığı açlık grevi, bugün 9’uncu gününde. Yerin altında açlık grevi yapan işçiler, yalnızca açlıkla değil; soğuk, biriken gazlar ve farelerle de mücadele ediyor. Çok sayıda işçi rahatsızlanarak hastaneye kaldırılırken, dün itibariyle eylemi sürdüren 40 kadar işçi, kendilerine iş güvencesi sağlanmadan eylemi bitirmeyeceklerini ve ocaktan çıkmayacaklarını söylüyor. Öte yandan, Zonguldak’a gelerek açlık grevindeki işçilerle görüşmek isteyen CHP’li milletvekillerinin ocağa girmesi, Valilik talimatıyla engellendi.

‘Versinler, biz işletelim’

Açık grevindeyken rahatsızlandığı için ocağın önünde bekleyişi sürdüren işçilerden Mehmet Top, içeride dün itibariyle 40 kadar işçinin açlık grevinde olduğunu söyledi. BirGün’e konuşan Top, tek taleplerinin 4-5 aylık ücret alacakları olmadığını, iş güvencesi de istediklerini dile getirdi: “Biz TTK’ya da kayyuma da söyledik, ‘Madeni bize verin, biz işletelim, şirketin borcu varsa onu da ödemeye razıyız, yeter ki burası kapanmasın’ dedik. Biz zaten 200 kişinin çalışması gereken yerde 110 kişi çalışıyorduk, o zorluklarla kömür çıkarıyorduk. 20 yıla kadar hazır işlenecek kömür var içeride, biz hazırlamışız, çıkartmadık. Biz çalışmak istiyoruz, işsiz kalmayalım, tek derdimiz bu. İşletmeyi bize mi verirler, bizi TTK’ya mı alırlar, bilmiyorum. Ama çok kararlıyız, iş verilene dek direnişe devam edeceğiz. Artık söylem değil eylem istiyoruz.”

‘İçeride durum kötü’

İçeride açlık grevi yapan işçilerin durumunun çok kötü olduğunu belirten Top, “Aileler üzülmesin diye dillendirmemeye çalışıyoruz ama arkadaşlarım gazla, soğukla mücadele ediyorlar. Kedi büyüklüğünde fareler cirit atıyor içeride. Bugün iki arkadaşımla hastane dönüşü görüştüm, yemek yiyemiyorlar, katı hiçbir şey alamıyorlar, bir arkadaşın midesinde yırtık oluşmuş. Ruh halleri de iyi değil, ama ‘Sonuna kadar direneceğiz’ diyorlar. Biz de her dakika burada ailelerle birlikte beklemeye devam edeceğiz, onları yalnız bırakmayız” diye konuştu.

Top, tüm Zonguldak halkından destek beklediklerini de ifade etti.

***

CHP heyeti ocağa sokulmadı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Zonguldak Milletvekilleri Ünal Demirtaş ve Şerafettin Turpçu ile Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya’dan oluşan heyet, dün Kilimli’ye gelerek ocağın önünde bekleyişlerini sürdüren maden işçilerini ve ailelerini ziyaret etti. Açlık grevindeki işçilerle de görüşmek isteyen milletvekillerinin ocağa girmesine polis izin vermedi. İl Emniyet Müdürü Osman Ak ile tartışan, ancak sonuç alamayan vekiller, ocağın girişine 10 metre kadar yaklaşan işçilerle görüşebildi.

Milletvekilleri bu engellemeye tepki göstererek, Zonguldak Valisi Ali Kaban ve İl Emniyet Müdürü Osman Ak hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı. BirGün’e konuşan Veli Ağbaba, şunları kaydetti: “Tamamen hukuk tanımazlık, eşkıyalık yaptılar. Valiyi aradık, Vali bize ‘Ocağa girmenize izin veremem, istiyorsanız mahkemeye gidebilirsiniz’ dedi. ‘Sayın Vali, aklımızla dalga mı geçiyorsunuz? Mahkeme karar verene kadar bu çocukların ölmesini mi izleyeceğiz!’ dedim. İşçiler geldiğimizi duyunca madenin ağzına yaklaştılar da o şekilde görüşebildik. Haklarında suç duyurusunda bulunacağız, Meclis’te de konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyeceğiz.”

‘İşçiler TTK’de işe alınsın’

Valilikten yapılan ‘Kömürü Eren Enerji’ye satacağız, parasıyla işçi alacaklarını ödeyeceğiz’ açıklamasını da eleştiren Ağbaba, “Aldığımız bilgilere göre, oradan gelecek para işçilerin alacaklarının yüzde 20’sini anca karşılıyor. İşçiler kendilerine iş güvencesi verilmeden eylemi bitirmeyeceklerini söylüyor. TTK’de 5 bin işçi açığı var. De-Ka ve Balçınlar’da mağdur durumda olan 240 madenci TTK’ye alınırsa bu sorun çözülür” diye konuştu.

***

Vali: Eylemdekilere ödeme yok

Zonguldak Valisi Ali Kaban, madende bulunan kömürün Eren Enerji firmasına nakledilmeye başlandığını, bu firmadan alınacak avansla işçilerin 4-5 aylık ücret alacaklarının bugün ödenmeye başlanacağını söyledi. İşçilerin eyleminin yasa dışı olduğunu iddia eden Kaban, “Hukuka aykırı biçimde ocağı işgal yoluyla eyleme devam eden işçiler hariç, diğer işçilere iyi niyetimizin göstergesi olmak üzere yarın (bugün) sabahtan itibaren eşit olarak ödeme yapılmasına başlanacak” dedi. Kaban, işçilerin işe yerleştirilmesiyle ilgili,“Bu konunun konuşulacağı bir süreçte değiliz. Öncelikle alacakları bir tamamlansın. Karşımızda bir özel şirketin parasını ödemediği işçiler var. O zaman parası ödenmeyen her şirkettekini biz mi işe sokacağız?” diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net