Darbe girişimi sonrası Türkiye genelinde açığa alınan kamu çalışanı sayısı 66 bine ulaşırken Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), soruşturma sürecinde açığa alınan memurların primlerinin yarım yatırılacağını açıkladı. Açığa alınan kamu çalışanı sayısının süreç içinde yüz bine çıkabileceği belirtiliyor.

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, kamudaki görevden almalar "sosyal medya üzerinden FETÖ'nün propagandasını yapmak, finansal destek sağlamak, doğrudan ya da dolaylı yardımda bulunmak suretiyle işbirliği yapmak" iddialarına dayandırılıyor.

Bu kapsamda görevden uzaklaştırılan ve açığa alınan memurlara soruşturmaları tamamlanana kadar maaşlarının üçte ikisi ödenmeye devam edilecek.

TSK'dan 1389 asker daha ihraç edildi

Eksik maaş uygulamasının başlamasından sonraki aybaşı itibariyle çalışanların primleri de eksik yatmaya başlanacak.

Aynı şekilde açığa alınan polis ve TSK mensuplarının, yıpranma payı yüzde 50 eksik uygulanacak. Yıpranma payı hakkı olan diğer kamu çalışanlarına ise açıkta oldukları dönem boyunca söz konusu hak verilmeyecek. Soruşturmalar sonucunda göreve iade edilenlerin hak kayıpları telafi edilecek.

Kamu çalışanlarıyla ilgili açığa alma ve soruşturmalar tüm hızıyla sürerken memurlar halen olağanüstü hal kapsamında çıkarılan kanun hükmündeki kararnamelerin dışında bulunuyor. OHAL kapsamındaki ilk kararname 23 Temmuz'da çıkarıldı. İlk kararnamedeki maddi hata sonucu, memurlar kapsam dışı bırakıldı. 27 Temmuz'da çıkarılan KHK'de bu durum düzeltilmek istendi. Ancak bu kez de, atıf yapılan ilk kararnamenin tarihi 23 Temmuz yerine 22 Temmuz yazıldı. Bu durumda memurlar yine kapsam dışında kalmış oldu. Bu nedenle de memurlarla ilgili yeni bir düzeltmenin yapılması bekleniyor.

Kaynak: Birgun.net