Sakarya Kaynarca Güven Köylüleri, Marmara Makineciler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne karşı bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Sanayi bölgesi, Kuzey Ormanları’nın bir bölümü olan Acarlar Longozu havzasında bulunan tarım arazilerinin üzerine yapılmak isteniyor.

Bianet'in haberine göre 28 Mayıs'ta yapılan toplantıda cak ayında organize sanayi bölgesi planlarına karşı Sakarya İdare Mahkemesi’nde dava açarak hukuksal mücadeleyi başlattıklarını hatırlatıldı ve hukuki süreçle ilgili de bilgi verildi.

Toplantı Kaynarca Balcılar Reisler Göleti’nde, Güven Mahallesi Muhtarı Davut Kanur'un çağrısıyla yapıldı. Köy ahalisinin yanı sıra Sakarya Ziraat Odası, Kaynarca Ziraat Odası, Sakarya Yerel Kültür Derneği, Kuzey Ormanları Savunması, TEMA İl Temsilciliği, Kaynarca Avcı Dernekleri, Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi başkan temsilcileri katıldı.

Uzmanların verdiği bilgilere göre gölete 500 metre uzaklıkta sulu tarım yapılabiliyor. Yılda en az iki kez ürün alınıyor. Bu alanda üretilen lahana dünyanın en iyi lahanalarından. Ayrıca bölge 6'ncı sınıf tarım arazisi*.

Koruma alanına yapılmak isteniyor

Toplantıda ayrıca Kaynarca’nın hemen kuzeyinde 2009 yılında yapılan planlama ile sulak alan ilan edilen Acarlar Longozu'nda birçok endemik bitki ve hayvan türünün yaşadığı, buranın bölge açısından çok önemli bir doğal yaşam alanı olduğu, 2009 yılında hazırlanan planla Sulak Alan olarak tescillendiği ve planlaması yapıldığı, Organize Sanayi Bölgesi için düşünülen alanın Acarlar Longozu’nun havzasında ve koruma alanı içinde yer aldığı hatırlatıldı. Ancak Sakarya Valiliği koruma altında olmasına rağmen 2014'te bölgeye OSB yapma kararı aldı.

Köylüler, yörede oturanlara sorulmadan yürütülen sürece tepki verdiler ve işsizlik sorunu çözülecek denilerek yapılmak istenen organize sanayi bölgesinden sonra 700 yıldır yaşadıkları toprakları terk etmek istemediklerini söylediler.

Çelebi: Verimli arazilerden uzağa kurulmalı

Kaynarca Avcılar ve Atıcılar Amatör Balıkçılar Spor Kulübü Başkanı Muharrem Çelebi, OSB’nin yer seçiminin yanlış olduğunu belirterek, "Sanayi, Acarlar Longozu’nu besleyen derelerin yanında, verimli arazilerin uzağında kurulmalıdır" dedi.

Zengin: İkinci Dilovası olma tehlikesi

Orman Yüksek Mühendisi Mustafa Zengin, OSB’nin doğaya ve insan sağlığına zarar vereceğini belirterek, Dilovası gibi ikinci bir kanser kasabası olunmasının uyarısını yaptı.

Özdemir: Günde 50 bin litre süt üretiliyor

Kaynarca Süt Üreticileri Birliği Başkanı Memduh Özdemir, “Kaynarca gibi günde 50 bin litre süt üretilen bölgede 3 bin 500 dönüm verimli arazi sanayi adı altında alınıyorsa, biz buralarda durmayalım gidelim” diye konuştu.

Demirhan: Verimsiz deniyor ama ayçiçeği üretiliyor

Bölgenin ayçiceği üretim alanı olduğunu belirten Kaynarca Yağlı Tohumlar Kooperatifi Başkanı Ayhan Demirhan ise, "Verimsiz' denilerek ellerinden toprakları alınmak istenen bu köylerimizde yaşayan çiftçilerimiz en güzel ayçiçeklerini üretmektedirler. Bölge ayrıca en iyi lahanaları üretmektedir. Sanayinin buralara kurulması yanlıştır" dedi.

Sönmez: Bitki zenginliği var

Arıcılık yaparak Türkiye’nin birçok bölgesini gezdiğini ifade eden Ramis Sönmez ise, "Bazılarımız memleketimizin ne kadar değerli olduğunun farkında değil maalesef, en güzel yerlerde yaşıyoruz. Bitki çeşitliliği bakımından bir cennette yaşıyoruz. Sanayi yer seçimi yanlışın ötesinde" diye konuştu.

Bilgilendirme toplantısı sırasında köylüler "Halit Molla Torunlarını Emanet Topraklara Sahip Çıkmaya Çağırıyor" pankartı açtı.

* Altıncı sınıf arazi, ormanlık veya çayır olarak kullanılmada dahi orta derecede tedbirler alınmasını icap ettiren arazidir. Fazla meyillidir ve şiddetli erozyona maruz kalır. Yüzlektir, ıslak veya çok kurudur veya başka sebeplerden dolayı kültivasyona (ekime) müsait değildir.

***

Acarlar Longozu hakkında

Acarlar Longozu, Kuzey Ormanları'nın doğu sınırı olan Sakarya Nehri'nin Karadeniz'e ulaştığı ağız kesiminin yaklaşık 6 km batısında yer alıyor.

Sakarya'nın kuzeyinde Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alan Acarlar Longozu, Türkiye'nin İğneada'dan sonra ikinci büyük, tek parça halindeki en büyük longoz (subasar) ormanı. Genişliği 250–1250 m, uzunluğu 7,5 km'dir. Oluşumu açısından tipik bir kıyı set gölü. Karadeniz'le arasında 20–25 m yüksekliğinde kumullar, güneyinde ortalama 100 m yüksekliğinde alçak tepelerle sınırlanıyor.

Çevresinde Karasu'ya ait Denizköy, Karamüezzinler, Üçoluk, Taşlıgeçit ve Camitepe adlı beş köy; Kaynarca'ya ait Turnalı, Büyükyanık ve Birlik adlı üç köy bulunuyor.

Koruma alanı ama göl küçülüyor

Türkiye'de nadir bulunan subasar orman ekosistemiyle 1998 yılında Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun aldığı kararla ile 1. derece Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alındı. Adapazarı Toprak Su Teşkilatı 1971 yılında gölün gideğeni olan Okçu deresini genişleterek kanala dönüştürdü. O zamandan günümüze gölün alanı yüzde 40 oranında (9.443 km²) küçüldü.

Longoz 2009 yılında hazırlanan planla Sulak Alan olarak tescillenmiş ve planlaması yapıldı.

Bitki örtüsü

Gölde bir kısmı endemik olan bitki ve hayvan türleri yaşıyor. Özellikle göçmen kuşların üreme ve kışlama alanı. Orman alanında dişbudak, kızılağaç, kayın, karaağaç türleri yaygın.

Çocuk felci tedavisinde kullanılan gölsoğanının ticareti Kaynarca köylüleri tarafından yapılıyor. Sumenekşesi (Hottonia palustris) Trkiye'de endemik bir tür olarak yalnızca Acarlar Gölü'nde bulunuyor. Ayrıca göllalesi (Leucojum aestivum) gibi bazı nadir türler de Acarlar Gölü'nde yetişiyor.

Hayvanların yaşam alanı

Longozda yayın, kızılkanat, sazan balıkları, çevrede tavşan, tilki, yaban domuzu, gelincik, doğan ve sincap yaşıyor. Longoz Sakarya'daki tek Yaban Hayatı Geliştirme sahası.

(Kaynak: Karasu ve Kaynarca Belediyeleri web siteleri, wikipedia, kuzeyormanlari.org)

Kaynak: Birgun.net