Merkel, Türkiye-AB Zirvesi'nin yapılacağı AB Konseyi binasına gelişinde yaptığı açıklamada, "Yasadışı mülteci sayısının azalmasını istiyoruz, birkaç ülke için değil tüm ülkeler için istiyoruz, ki buna Yunanistan da dahil... Deniz sınırları için bu ancak Türkiye ile mümkün olabilir" dedi.

Reuters'ın haberine göre; Merkel, "Bu hedeflere ulaşmak amacıyla bugün ilerleme adımı atacağız, ancak zor müzakereler yürütmek gerekiyor. Birkaç saat içinde netice alacağımızı düşünüyorum" dedi.

AB ÜLKELERİNE SERT ELEŞTİRİ

Bazı AB ülkeleri tarafından alınan tek taraflı önlemleri eleştiren Merkel, sığınmacı krizine sürdürülebilir bir çözüm bulunması için AB ülkelerinin ortak hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Merkel, AB ülkeleri arasında serbest dolaşıma imkan veren Schengen sisteminin devam edebilmesi için dış sınırların güvenliğinin sağlanması gerektiğini ve Ege’de bunun ancak Türkiye ile işbirliği içinde sağlanabileceğini bildirdi.

Bugünkü AB Konseyi toplantısının, en önemli konsey toplantılarından biri olacağını düşündüğünü belirten Merkel, “AB üyesi ülkeler olarak geçen Konsey toplantısında da söylemiştik. Yasa dışı göç ile mücadele etmek istiyoruz. Bu da ancak Türkiye ile işbirliği ile mümkün” ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: ZİRVE DÖNÜM NOKTASI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel'de bugün yapılan Türkiye-Avrupa Birliği zirvesinde Türkiye'nin AB üyelik sürecinin ele alınacağını belirtirken, zirvenin bir "dönüm noktası" olmasını umut ettiğini söyledi.

Reuters, zirve öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Davutoğlu'nun şu sözlerini aktardı: "Türkiye AB ile çalışmaya ve AB üyesi olmaya hazır. Türkiye AB Zirvesi'nde Türkiye'nin AB üyelik süreci ele alınacak, zirvenin bir 'dönüm noktası' olmasını umut ediyorum."

HOLLANDE: TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ YAPMALIYIZ

AB liderleri ile Türkiye arasındaki zirve öncesi Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da önemli değerlendirmelerde bulundu.

Basın mensuplarına açıklama yapan Hollande, "Yunanistan gelen sığınmacıların önemli bir kısmını karşılamak durumunda. Yunanistan'a yardım etmeliyiz.

Yunanistan'a gelebilecek sığınmacı akınına karşı Türkiye ile işbirliği yapmalıyız. Türkiye ile doğrudan ve etkili bir ilişki içinde olmalıyız" ifadelerini kullandı.

Hollande, zirvede Fransa'nın AB'nin dış sınırlarının güvenliği, Türkiye'yle işbirliği, Yunanistan'la dayanışma konularına ağırlık vereceğini belirtti.

Kaynak: Birgun.net