ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’ın görüşmesinden Suriye’de ateşkes çıktı. Ateşkesin bayramın ilk günü başlaması ve bir hafta sürmesi bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsviçre’nin Cenevre kentinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile 12 saat süren görüşme sonrası önemli açıklamalarda bulundu. Suriye’de şiddeti azaltacak adımlarda Rusya ile anlaştıklarını açıklayan Kerry, “Suriye’de ülke genelinde ateşkes, 12 Eylül’de Kurban Bayramı ile başlayacak” dedi. Rus bakan Lavrov ise “Bu planla ilgili Suriye hükümeti bilgilendirildi, onlar ateşkesin maddelerine uymaya hazır” dedi.

Suriye ordusunun bazı cihatçıların oldukları bölgede hava operasyonları düzenlemeyeceğini ifade eden Kerry, El Nusra’nın peşinden gitmenin ise ABD’nin de çıkarına olduğunu aktararak, “O teröristlerin peşinden gitmeliyiz” dedi. Kerry, Rusya ve ABD’nin El Nusra’ya karşı birlikte askeri operasyonlar gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi. Kerry, “7 kesintisiz gün boyunca ateşkesin uygulanması ve insani yardımlara ulaşımın artması durumunda ABD’li ve Rus uzmanlar bir araya gelerek IŞİD ile Nusra’yla savaş konusunda birlikte çalışacaklar” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu akşam Suriye’de ateşkesin sağlanmasına yönelik çalışmalara ilişkin, "Yakından takip ediyoruz, belki bu gece (dün) yarısından önce iyi haberi alırız, umut ederiz ki iyi haber gelsin” açıklaması yaptı

Kaynak: Birgun.net