ÖMÜR ŞAHİN KEYİF / WASHINGTON
​@omursahin

Cumhuriyet Gazetesi yazarları Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya’nın iki yıl hapis cezasına çarptırılmasına, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki geldi.

Sözcü John Kirby, günlük basın toplantısında bir soru üzerine, hükümetin basın özgürlüğünü garanti altına almasını istediklerini ifade ederken, "basın kuruluşları neyi yayınlayıp yayınlamayacaklarına kendileri karar verir", dedi.

Kirby şöyle konuştu: “Türkiye’de ve tüm dünyada basın özgürlüğünü savunmaya devam ediyoruz. Ayrıca kimi kişilerin dini figürlerin resimleriyle ilgili güçlü hislerinin oluşunu da anlıyoruz. Türk dostu ve NATO müttefiği olarak, Türk hükümetinden; resmi kurumların, kolluk kuvvetlerinin ve yargı makamlarının, Türk demokrasisine zarar vermelerini değil onu korumlarını sağlamasını istiyoruz. Medya kurumlarının neyi yayınlayacaklarına dair kararları verme özgürlüğüne sahip olmalı.”

ABD’nin Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü konusunda ‘endişeli’ olduğunu tekrarlayan Kirby, Türkiye’nin anayasasında bulunan demokrasi kapasitesine sahip olduğuna inandıklarını da belirtti.

Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya, 7 Ocak 2015'te silahlı saldırıya uğrayan ve 12 karikatüristi öldürülen Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun karikatürlerini köşesinde yayımladığı gerekçesiyle iki yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Kaynak: Birgun.net