Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) Zirvesi’ne katılmak için Laos’ta bulunan ABD Başkanı Barack Obama, Vietnam Savaşı sırasında bu ülkeye ABD tarafından 2 milyondan fazla bomba atıldığını kabul etti. ‘Laos’un toparlanmasının ABD’nin ahlaki sorumluluğu olduğunu’ söyleyen Obama, ülkede gömülü 80 milyon gizli mayının yok edilmesi için de 90 milyon dolar bağışlanacağını belirtti.

Obama , Laos’un başkenti Vientiane’de binden fazla öğrenci, işadamı ve yetkiliye seslendiği konuşmasında, “Buradaki tarihimize bakarak, Laos’un toparlanmasının ABD’nin ahlaki sorumluluğu olduğuna inanıyorum” dedi. ABD’nin 1964’ten 1973’e kadar Laos’a 2 milyon ton bomba attığını kabul eden Obama, Laos halkından özür dilemedi ancak savaşı ve sonrasında yaşanan hatıraları anımsatarak, “Sebep ne olursa olsun, niyetlerimiz ne olursa olsun, savaş çok büyük acılar vererek bedel ödetiyor” diye konuştu.

Asya-Pasifik’in ABD için yeni ve geçici bir heves olmadığını vurgulayan Obama, ABD’nin eskiye nazaran bölge ülkeleriyle daha derin ilişkiler içinde olduğunu söyledi. Obama, “Pozisyonumuz daha güçlü ve bir Pasifik ülkesi olarak burada kalıcı olduğumuz mesajını verdik” dedi.

Yüzde 1’i bile temizlenmedi

Obama, Laos ile ‘Kapsamlı Ortaklık’ anlaşması imzaladıklarını ve bu sayede ikili ilişkilerin daha da güçleneceğini de sözlerine ekleyerek Vietnam Savaşı zamanında Laos’a bırakılan gizli bombaların temizlenmesine yardımcı olmak için 90 milyon dolarlık bir yardım yapılacağını açıkladı. Henüz yüzde 1’inin bile temizlenmediği öne sürülen bombalar, her sene ortalama 50 kişinin yaşamını yitirmesine sebep oluyor.

Güven artıracakmış

Laos’un resmi kayıtlarına göre ABD’nin 1964-1973 yılları arasında Laos topraklarında 580 bin gizli bombalama harekatı gerçekleştirdi. Toplamda 270 milyon misket bombasının yerleştirildiği ülkede, henüz patlamamış 80 milyon bomba daha bulunduğu sanılıyor. Laos başkan yardımcısı Bounnhang Vorachith, bu bağışın ‘iki ülke arasındaki güvenin artmasını sağlayacağını’ söyledi. Pentagon’un bombaların yerlerinin saptanmasını sağlayacak kayıtları da paylaşacağı belirtildi. Yaklaşık 6,5 milyon nüfusa sahip Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti, ASEAN ülkeleri arasındaki en düşük nüfusa sahip ülke konumunda.

ASEAN’ın en fakiri

Denize kıyısı bulunmayan, 236 bin 800 kilometrekarelik alana sahip Laos, geçen yıl yüzde 7 büyüme hızıyla birlik üyeleri arasında büyüme oranı en yüksek ülke olmuştu. Laos, ASEAN’ın en fakir üyesi olarak da biliniyor. Vietnam Savaşı sürerken ABD ordusu, 19 Mayıs 1964’te Laos’un güney semalarına keşif uçakları göndermeye başlamış ve bu, tarihin en büyük bombardımanlarından birinin başlangıcı olmuştu.

Kaynak: Birgun.net