ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, bir gazetecinin, 'Röportaja göre Başkan Obama, şimdi Erdoğan'ı 'başarısız' ve 'otoriter' olarak niteliyor. Suriye'ye istikrar getirmek için güçlü ordusunu kullanmayı reddettiğini söylüyor. Türkiye'nin ordusunu kullanma yönünde bir beklentisi mi vardı?' şeklindeki sorusu karşısında Obama'nın Erdoğan'a yönelik sözlerini yorumlamaktan kaçındı.

ABD'nin önde gelen dış politika dergilerinden Atlantic, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında ağır sözler kullandığını yazdı. ABD dış politikasının yönünü belirleyici etkisiyle tanınan Atlantic dergisinden Jeffrey Goldberg, sorularını yanıtlayan Obama'nın, Erdoğan'ı, 'başarısız' ve 'otoriter' olarak tanımladığını yazdı.

Obama, röportajda en çok canını sıkan liderlerden birinin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ötekinin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi. Derginin internet sitesinde de yayınlanan röportajda, Goldberg ABD Başkanı Barack Obama'nın, Cumhurbaşkanı önceleri ılımlı bir Müslüman ve Doğu ile Batı arasındaki uçuruma köprü olabilecek bir kişi olarak, şimdi ise 'başarısız' ve 'otoriter' olarak gördüğünü yazdı. Röportaja göre, Obama Erdoğan'ın, güçlü ordusunu Suriye'ye istikrar getirmek için kullanmaktan kaçındığını söyledi.

Barack Obama'nın, 7 yılı aşan ABD başkanlığı dönemini değerlendirdiği ve 'Obama Manifestosu' başlığı ile yayınlanan röportajdaki açıklamalar, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın düzenlediği basın toplantısında da gündeme geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, bir gazetecinin "Röportaja göre Başkan Obama, şimdi Erdoğan'ı 'başarısız' ve 'otoriter' olarak niteliyor. Suriye'ye istikrar getirmek için güçlü ordusunu kullanmayı red ettiğini söylüyor. Türkiye'nin ordusunu kullanma yönünde bir beklentisi mi vardı?" şeklindeki sorusu karşısında Obama'nın Erdoğan'a yönelik sözlerini yorumlamaktan kaçındı.

'OBAMA'NIN NE DEDİĞİ YA DA DEMEDİĞİ KONULARINDA KONUŞMAYACAĞIM'

Obama'nın röportajda söylemiş olduğu öne sürülen sözleri inkar etmeyen Toner soruyu, "Röportajın farkındayız. Çok geniş kapsamlı konuları içeren bir röportaj. Obama'nın ne dediği ya da demediği konularında konuşmayacağım. Şurası açık ki Türkiye ile birlikte çalışmayı sürdüreceğiz. Ortada karmaşık bir IŞİD sorunu var, Türkiye ile değişik konularda stratejik farklılıklarımız var. Ama bununla birlikte Türkiye önemli adımlar attı, sığınmacılara kapısını, IŞİD ile mücadelede bize İncirlik üssünü açtı" diye yanıtladı.

Toner, Türkiye'nin ABD'nin yakın bir ortağı ve NATO müttefiki olduğunu belirtti. Mark Toner, "Obama, Erdoğan'ı otoriter biri olarak niteledi. Erdoğan demokratik bir lider değil de otoriter bir lider mi?" sorusunu da, "Direkt olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili olmasa bile, Türk hükümetinin attığı bazı adımlar konusunda oluşan kaygılarımızı açıklama konusunda çok açık olduk. Türk yetkililer, medya özgürlüğü ve başka konularda, Türkiye'nin kendi anayasasında da güvence altına alınan demokratik standartlar ve değerler konusunda karşı adımlar attı. Yakın bir ortak ve müttefik olarak, Türkiye ile demokratik süreçleri ve kurumları güçlendirme konusunda konuşmaya hazırız" diye yanıtladı. ()


Kaynak: Birgun.net