Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker Ankara'nın "terörle mücadele yasasını değiştirmek de dahil" üzerinde uzlaşılan taahhütlerini yerine getirmemesi durumunda mülteci anlaşmasının çökeceğini söyledi.

Juncker Berlin'de yaptığı açıklamada "Vize muafiyeti için 72 kriter belirledik ve bunların 65.'si Ankara'nın terörle mücadele yasasını gözden geçirmesi gerektiğini söylüyor" dedi.

BBC Türkçe'nin haberine göre Juncker "Biz buna güveniyoruz. Uzlaşmayı Türk hükümetiyle yaptık. Başbakanın görevden ayrılması AB'yle Türkiye arasındaki uzlaşmaların göz ardı edilmesine yol açmamalı. Koşulların karşılanmasına büyük önem veriyoruz. Aksi takdirde AB'yle Türkiye arasındaki anlaşma olmayacak. Erdoğan Türkler'in vizesiz seyahat hakkı almamasına karar verirse bunu Türk halkına kendisi açıklamak zorunda. Bu onun sorunu, benim sorunum değil" dedi.

'Top Türkiye'nin sahasında'

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier vize muafiyeti konusunda 'topun Türkiye'nin sahasında olduğunu' söyledi.

Steinmeier "AB'nin vize muafiyetini yürürlüğe girmesi isteniyorsa, belirlenen 72 kritere uymanın Türkiye'ye bağlı olduğunu" belirtti.

Daha önce AB Bakanı Volkan Bozkır Strasbourg'da düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin kriterleri karşıladığına inandığını söylemiş ve uzlaşmanın 'adil olmayan bir şekilde geciktirilmesini" kabul edilemez bulduğunu söylemişti.

Ancak Steinmeier "Türkiye'nin gazetecilerin kovuşturulmasına yol açabilen terörle mücadele yasasını değiştirmesi gerektiğini" vurguladı.

Alman Dışişleri Bakanı "Türkiye taahhütlerini yerine getirirse, ben de bizim taahhütlerimizi yerimize getirmemiz için çalışırım ve vize muafiyetine izin veririm" diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net