Anksiyete bozukluğu nedeniyle "mermisiz görev yapabilir" raporuna rağmen silahhanede görevlendirilen ve Muğla Dalaman Hava Meydanları Komutanlığı'nda askerlik yaparken 4 Eylül 2009 tarihinde intihar ettiği belirtilen Hava Ulaştırma Er Selim İşler, 7 yıl sonra şehit sayıldı. Mahkeme kararında "Silahlı göreve verilmesi intiharın en önemli nedenini teşkil ettiği, bu nedenle hizmetin kusuru işlenmesi nedeniyle idarenin sorumluluğunun bulunduğu sonucuna varılmıştır" denildi.

Habertürk'ten Enis Yıldırım'ın haberine göre Kütahya'da acemi eğitimine başlayan Hava Ulaştırma Er Selim İşler, 1 Şubat 2009 tarihinde depresyon tanısıyla Kütahya Askeri Hastanesi'ne sevk edildi. Psikolog tarafından bireysel görüşme yapılan Selim İşler'e 4 Mart 2009 tarihinde anksiyete bozukluğu teşhisi konuldu. 9 Mart 2009 tarihinde "Hypermetropi" teşhisi ile gözlük verildi. 17 Mart 2009 tarihinde yeniden sevk edildiği Kütahya Askeri Hastanesi'nde anksiyete bozukluğu teşhisi ile ilaç tedavisine devam edilmesi ve "Mermisiz görev yapabilir" kararı verildi.

KOMUTANIN TABANCASIYLA İNTR ETTİ

"Mermisiz görev yapabilir" raporuna rağmen usta birliğinde silahhane sorumlusu olarak görevlendiren Hava Ulaştırma Er Selim İşler, iddiaya göre 4 Eylül 2009 tarihinde komutanın tabancasıyla intihar etti. İlk müdahalenin ardından GATA'ya sevk edilen İşler 3 gün süren yaşam savaşını kaybetti. İntiharı kuşkulu bulan İşler ailesi, çocuklarını askere sağlam gönderdiklerini belirterek dava açtı. Ancak açtıkları iki dava da askeri mahkemede reddedildi.

"HİZMET KUSURU VAR"

Aile yılmadı, Avukat Fatih Çakır aracılığıyla Ankara 1. İdare Mahkemesi'ne başvurdu. 2 yıl süren davayı karara bağlayan mahkeme askerin şehit sayılmasına, aileye de maaş bağlanmasına hükmetti. Mahkeme kararında "Anksiyete bozukluğu teşhis ile ilaç tedavisine devam edilen Er Selim İşler'in mermisiz görev yapabileceği değerlendirilmiştir. Davacı hakkında silahlı göreve verilmesi intiharın en önemli nedenini teşkil ettiği, bu nedenle hizmetin kusurlu işlenmesi nedeniyle idarenin sorumluluğunun bulunduğundan davacıların vefat eden oğlunun vazife malulü sayılması talebin zımnen reddine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmamıştır" denildi.

Trabzon Eski Baro Başkanı Avukat Mehmet Şentürk, Selim İşler davasının emsal dava olabileceğini söyledi. Şentürk, "Asker, 'Mermisiz görev yapar' raporuna rağmen silahhanede görevlendirilmiş. Burada idarenin bir hizmet kusuru var. Her intihar vakası emsal olmasa da benzer vakalar için artık emsal olacaktır" dedi.

Kaynak: Birgun.net