Beş bin diyetisyen son yılların en büyük sağlık sorunlarının başında gelen obezite ve bilinçsiz diyetlere karşı “Beslenme, Sağlık ve İyi Yaşam için 10 Altın Kural” belirledi.

5 bin diyetisyenin belirlediği reçeteye göre beslenme, sağlık ve iyi yaşam için hazırladıkları 10 altın kural şöyle sıralanıyor:

>> Sağlıklı beslenme ve kilo vermenin temeli öğün düzeninde!
Yemek düzeni ilk altın kuralı oluşturuyor. Güne enerji dolu başlayıp, zinde bitirmenin yolu iyi bir kahvaltı ve hafif bir akşam yemeğinden geçiyor.

>> Sofranızı renklendirin, beslenmenizi dengeleyin.
Vitamin, mineral ve lif zenginliğiyle ön plana çıkan meyve ve sebzeler, aynı zamanda içerdiği güçlü antioksidan bileşikler ile vücut direncinin artmasında ve dokuların yenilenmesinde büyük rol oynuyor.

>> Bu beyazdan korkmayın, günde 3 öğün tüketin!
İçerdiği kalsiyum ve fosfor mineralleriyle kemik ve diş sağlığı için yeri doldurulamaz bir besin grubu olan süt ve süt ürünleri; aynı zamanda B grubu ve D vitaminleri yönünden de en zengin besin gruplarının başında geliyor

>> Sağlık için dengeli protein tüketimine dikkat!
Vücudun büyüme ve gelişmesinden dokuların onarımına, hastalıklara karşı savunma mekanizması oluşturan antikorların yapımından enzimlerin oluşumuna kadar birçok noktada görev alan proteinler, aynı zamanda enerji veren besin öğeleri arasında yer alıyor.

>> Ekmekle barışın, sofranızı tam tahıllı ekmekle tanıştırın.
Bilinçsizce yapılan diyetlerde en sık karşılaşılan hataların başında ekmeği sofradan tamamen kaldırmak geliyor. Oysa günlük enerji ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan tahıllar, sağlıklı beslenme ve kilo kontrolünde önemli bir yere sahip

>> Yetersiz yağ tüketimi yağda eriyen vitaminleri almanıza engel olabilir.
Yağlar, tıpkı proteinler gibi hormon ve enzimlerin yapısında yer alıyor. Bu nedenle sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü için yağların dengeli tüketimi büyük önem taşıyor.

>> Sofranızda şekere değil, sağlığa yer açın!
Eğer kilo kontrolü sağlamak ve sağlıklı bir beslenme düzeni kurmak istiyorsanız aşırı enerji alımına neden olan şeker ve şekerli besinlerin tüketimini sınırlandırmalısınız.

>> Az tuz, çok sağlık!
Sağlıklı kilo vermek için işlenmiş hazır gıda, salamura ürünler, kuru yemişler, cips ve şarküteri ürünleri gibi yiyeceklerin önemli miktarda tuz içerdiğini unutmayın.

>> Aldığınız her 1000 kalori için, 1 litre su tüketin.
Sağlığınızı için aldığınız her 1000 kalori için 1 litre su tüketmeye özen gösterin.

>> Sağlık için parola: Her gün 30 dakika!
Sağlıklı bir yaşam için her gün 30 dakika tempolu yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin. Kaynak: İndigo


Kaynak: Birgun.net