TİMUR AKKURT [email protected]

Normal şartlar altında geçen yıl ortalarında Türkiye 4G’ye geçmiş olacaktı. Hatırlarsanız Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, “4G eski bir teknoloji Türkiye çöplük çöplük olur, biz geçeceksek 5G’ye geçmeliyiz” diyerek tüm operatörlere bir son dakika golü atmış ve ihale ertelenmişti. Erdoğan’ın ‘gönlü olsun’ diye küçük bir değişiklikle 4G, 4.5G olarak yeniden tanımlandı. 5G’ye Güney Kore 2020’de geçmeyi planlıyor. Samsung ilk 5G telefonları 2020 sonrasında piyasaya süreceğini söyledi. Anlayacağınız, dünya teknoloji devleri laboratuvar ortamında denedikleri 5G teknolojisi için 4-5 yıl daha uğraşacaklar. Zaten yaklaşık 3 yıl geç kaldığımız 4G konusunda bir de bu açıklama ile neredeyse bir yıl daha geç kalmış olduk. Dünya 2009’dan beri 5G ile ilgili çalışıyor. Biz 5G ile ilgili 2015’te ilk adımları attık. Attık ama son durum nedir bilmiyorum. Konuyla alakalı bilgi paylaşımı olursa büyük bir zevkle yazarım. Bu arada hatırlayanlarınız vardır, biz 3G’ye de geç geçmiştik. Şimdi de durumumuz pek farklı değil.

Geç kalmamız kötü mü?
Kimilerine göre kötü, kimilerine göre iyi... Sebebine gelince; 3-4 yıllık geciktiğimiz için bu alanda teknoloji ilerledi ve ilk 4G teknolojisine göre daha gelişmiş daha performanslı duruma geldi. Ülkemize kurulan alt yapı tıpkı 3G’de olduğu gibi dünyanın pek çok ülkesine göre çok daha yüksek performansa sahip. Böyle baktığınızda gecikmemiz iyi. Kötü tarafı ise dünya 3 yıldır yüksek hızda internetin nimetlerinden yararlanırken bizim seyretmiş olmamız. Burada tesellimiz 4-5 yıl yani onlardan geri kaldığımızdan fazlasını daha kaliteli kullanarak acısını çıkartmış olacağız.

Bugünden itibaren hayatımızda neler değişecek? Nelere dikkat edelim?
En önemli değişiklik kullandığımız internetin hızı. 3G hızından 10 kat daha hızlı bir internete sahip olacağız. Şunu hemen hatırlatalım 3G’de başımıza gelen düşük performans, bağlantı problemleri aynen devam edecek. Yani artık problemler bitti, hiç bir şey eskisi gibi olmayacak, artık rahatız gibi bir durum söz konusu değil. Mesela bir maç gittik ve 50 bin kişi var. Internet performansı 375 mbps olacak diye bir durum yok. Hız testi yapıp denersiniz. Belki biraz daha iyi olabilir o kadar. Farklı kullanım yoğunluğunun ortalamalarda olduğu yerlerde performansı tabii ki hissedeceğiz.

Nasıl Kullanmaya başlayacağız? Özel bir işlem yapmak gerekiyor mu?
Öncelikle 4G kullanabilmek için kullandığınız telefon ve sim kart 4G uyumlu olmak zorunda. Bunu operatörünüzün satış noktalarından veya çağrı merkezlerinden öğrenebilirsiniz. Bir yere gitmeden öğrenebilir miyim diyorsanız operatörünüzün mobil uygulaması üzerinden de bunu öğrenmek mümkün. Şu an piyasada bulunan telefonların üçte biri 4G uyumlu. Vodafone’un verdiği bilgiye göre 21,9 milyon abonesinin yüzde 90’ı 4G uyumlu sim kart kullanıyor. Eğer uyumlu telefonunuz ve sim kartınız varsa artık 4G kullanabilirsiniz. Burada konu biraz tekniğe giriyor ama 4G’den iyi performans almanız için en sade şekilde anlatmak gerekirse her 4G destekleyen akıllı telefon aynı hızda mobil internete bağlanmıyor. Kategorilere göre sınıflandırılan cihazlar, buna göre 4G’den faydalanabiliyor. Akıllı telefonların teknik özellikleri listesinde ‘CAT’ olarak belirtilen kategoriler, akıllı telefonların 4G’ye bağlanma hızını belirliyor.. Bu kategorilerde ‘CAT 4’ 150 mbps, ‘CAT 6’ 200 mbps ve ‘CAT 9’ 450 mbps indirme hızı ile mobil şebekeye bağlanabilecek. Öte yandan 4G şebekesinin yoğunluğu ve uzaklığına göre hız değerleri değişecek.

Aman dikkat! Sim Kart Değişikliği Yapıldığında Bankalara Giriş İçin Bir İşlem Yapılıyor
Evet sim kartınızı değiştirdiğinizde internet bankacılığına her zamanki gibi giriş yapmak istediğinizde bir güvenlik uyarısı ile karşılacaksınız. Bunun sebebi kopyalanmış sim karta karşı bir önlem. Sim kartlar bir seri numarasına sahip ve internet bankacılık sistemi sizin sim kartınıza özel şifre mesajı gönderiyor. Telefon numaranız aynı olmasına rağmen sim kartınızın seri numarası değiştiği için sistem size SMS göndermiyor. Bu sorunu ya ATM üzerinden ya da bankanıza giderek çözebiliyorsunuz. Sim kart değişikliğinizi bankanıza bildiriyor ve yeni sim kartınızın sisteme tanımlanmasını sağladıktan sonra eskisi gibi işlemlerinizi yapabilir duruma geliyorsunuz.

Hızımız artacak peki internet kapasitemiz?
En büyük muamma bu konuda. İnternet hızının artmasıyla aslında gün içinde tüketeceğimiz internetin kapasitesi ister istemez artacak. Bu sebeple sürpriz bir faturayla karşılacaklar olacaktır. Siz siz olun bu konuda dikkat edin. Sadece kendiniz için değil aileniz içinde bu konuda dikkat etmelisiniz. Özellikle çocuklarımız bu konuda bilinçli olmadığı için size ciddi faturalar ile gelebilir.
*Tarifeler ve diğer detayları yarın Tekno Safari sayfam da bulabilirsiniz.


Kaynak: Birgun.net