Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 40 meslek için dün sona eren belgesiz çalışma süresinin 31 Aralık 2016’ya kadar uzatılması için yasa değişikliği hazırlayıp Başbakanlığa gönderdi.

Bakanlıktan bugün yapılan yazılı açıklamada, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından 17’si inşaat, 10’u enerji, 7’si otomotiv, 6’sı metal işkollarında olmak üzere toplam 40 meslekte mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğunun getirildiği anımsatıldı. Açıklamada özetle şöyle denildi:

“Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan yaklaşık 1 milyon kişinin önemli kısmının Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmaması nedeniyle çalışma hayatında sıkıntılara sebebiyet verilebileceği değerlendirildiğinden, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Süleyman Soylu’nun talimatlarıyla mevcut durum gözden geçirildi. Özellikle inşaat sektöründe yoğun çalışmanın bulunduğu bu dönemde sektörün olumsuz etkilenmemesi için, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun sektöre daha iyi anlatılıp iş hayatında farkındalık oluşturularak işyerlerinin faaliyetlerinin devamının sağlanması, işçilerin istihdam sorunu yaşamaması ve işverenlerin cezai müeyyidelere maruz kalmaması için kanun değişikliği hazırlandı. Bu kapsamda söz konusu yükümlülükler ve cezai müeyyidelerin 31 Aralık 2016’ya kadar ertelenmesine ilişkin kanun değişikliği hazırlanarak Başbakanlığa gönderildi.”

Kaynak: Birgun.net