BURCU CANSU [email protected] @burcu_cansu

Eğitim Sen, 2015-2016 Eğitim-Öğretim Yılı Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Değerlendirme Raporu’nu yayımladı. Raporda çarpıcı veriler dikkati çekti. Raporda, 2015-2016 eğitim öğretim yılının cinsiyetçiliğin ve ayrımcılığın arttığı bir yıl olduğu kaydedildi.

Okullaşma oranı yüzde 95,22 geriledi
Raporda, 4+4+4 sistemi ile örgün eğitimdeki kız çocuklarının sayısında ciddi düşüş yaşandığı, çocuk yaşta evlendirmeyi teşvik eden düzenlemelerin 2015-2016’da binlerce kız çocuğunu eğitim sisteminin dışına ittiği vurgulanarak, “2013-2014 eğitim öğretim yılında yüzde 99,61 olan kız çocuklarının okullaşma oranı geçtiğimiz yıl yüzde 96,57’ye bu yıl ise yüzde 95.22’ye gerilemiştir” denildi.

Çocuk işçilik yaygınlaştı
Raporda, çocuk işçiliğin arttığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: “Aile geçimine katkı sağlamak için çalıştırılan bir milyona yakın çocuk işçi var. Ücretsiz ev işlerinde çalışarak ailesini destekleyen çocukların sayısı da 7,5 milyon civarında. Çalışan kız çocuklarının 6-14 yaş arasında yüzde 75’i tarım, yüzde 16’sı hizmet ve yüzde 8’i sanayi sektöründe çalıştırılmakta. 15-17 yaş arasında ise sırasıyla yüzde 46, yüzde 33, yüzde 22 olarak tarım, hizmet ve sanayi sektöründeki oranla artış göstermektedir.



İSİG 2016 Raporu’na göre, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren çocukların yüzde16’sı kız çocuğudur. Bu oran genel olarak iş cinayetlerinde tespit ettiğimiz kadın işçi ölümünün iki katıdır.

Raporda, “Sünni İslam’ın resmi temsilcisi olan Diyanet İşleri Başkanlığı ve MEB işbirliğiyle ülke çapında açılan ‘kreş görünümlü’ Kuran kursları aracılığıyla 4-6 yaş grubundaki okul öncesi çağdaki çocuklara ‘dini eğitim’ verilmeye başlandı. Diyanet’e bağlı 4-6 yaş grubu Kuran kursları fiilen ‘sıbyan mektebi’ işlevi görmekte ve resmi okul öncesi eğitim kurumlarına alternatif olarak sunulmaktadır. 2015-2016 döneminde Türkiye’nin her bölgesinde 463 ilçede 2 bin 53 ‘4-6 yaş Kur’an kursu’ bulunmakta, bu kurslarda 3 bin 17 öğretici görev yapmakta, toplam 55 bin 347 öğrenci (27 bin 481’si erkek, 27 bin 866’si kız) yer almaktadır.

Çocukların 4 gün okula 1 gün camiye götürülmesinin planlandığı proje Eğitim Sen’in verdiği mücadele üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğü Proje Koordinasyonu tarafından durdurulmuştur” denildi.

Eğitimde taciz ve istismar sistematikleşti
Raporda şunlara da yer verildi:
“Milli Eğitim Bakanlığı AKP’nin cinsiyetçi politikalarını istikrarla hayata geçirirken eğitim kurumlarını taciz ve istismarın yaygınlaştığı yerler haline getirdi. Evde, sokakta, iş yerinde ve okullarda tacizi meşrulaştıran ve ‘Bir kereden bir şey olmaz’ diyen zihniyet son olarak Meclis’te kurulan ‘Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar ile Boşanma Olaylarının Araştırılması ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi İçin Meclis Araştırması Komisyonu’ önerdiği maddeler ile çocuk istismarını suç olmaktan çıkarmayı hedefliyor. 2015-2016 eğitim öğretim döneminin 2. yarısında yaşanan cinsel şiddet vakaları eğitimin içinde bulunduğu durumu gözler önüne seriyor.

Müfredatın cinsiyetçiliği
Din ve inanç alanını kendi tekeline almaya çalışan siyasi iktidarın ‘dindar nesil’ ve ‘muhafazakâr yaşam tarzı’ ifadeleri ile somutlaşan eğitim politikaları karma eğitimi ve cinsiyet eşitliğini hedef almaya devam ediyor. Cinsiyet ayrımcılığı eğitimin en önemli unsuru olan ders kitapları aracılığı ile aile yaşamını kutsayan ve kadını yok sayan etkinliklerle aktarılıyor.

Sonuç
İktidarın yıllardır uyguladığı ırkçı, gerici politikalar ve dinselleştirme çabalarına rağmen baskılarına karşı asla pes etmeyeceklerini gösteren liseli gençlerin direnişi bize umut oluyor. Baskılara karşı sesini yükselten liseli gençlerin taleplerine sahip çıkıyoruz. Kamusal, parasız, demokratik, nitelikli, bilimsel ve anadilinde eğitim hakkının önündeki engellerin kaldırılması, cinsiyetçi ve cinsel saldırıları körükleyen zihniyetin değişmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz.

Kaynak: Birgun.net