DERVİŞ CEMAL

Düşük profilli yeni Başbakan ve AKP Genel Başkanı Binali Yıldırım’ın adı 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet skandalında "örgüt lideri" olarak geçiyor. Sabah ve ATV’nin Zirve Holding tarafından satın alınması için kamu ihalelerinin peşkeş çekildiği iş adamlarından toplanan para trafiğinin kilit ismi olan Binali Yıldırım "Haksız Ekonomik Çıkar Sağlamak Amacı İle Kurulan Örgütün dördüncü grubunun liderliğini" yapmakla suçlanıyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın başında bulunduğu bakanlık bünyesindeki kurumların yapım ihalelerini bazı iş adamlarına verdiği, karşılığında %10 kar komisyonu aldığı belirtiliyor. Yıldırım'ın talimat üzerine danışmanı Ömer SERTBAŞ ve iş adamı Mehmet CENGİZ koordinesi ile iş adamlarından para topladığı ve Ulaştırma Bakanlığı bünyesindeki kamu ihalelerini bu şahıslara vermek üzere liste yaptığı, hangi ihaleyi hangi firmanın alacağının daha önceden belirlendiği ve rüşvet anlaşması ile ihaleye fesat karıştırma eylemlerinin açıkça ortaya çıktığı iddia ediliyor.

İhaleyi ver, paraları al
Polis fezlekelerine göre Yıldırım, Mehmet Cengiz’den Nihat Özdemir’e, İbrahim Çeçen’den Celal Koloğlu’na kadar çok sayıda işadamından paralar aldı. Sabah-ATV yolsuzluğu fezlekesinde yer alan bilgilere gore; 2012/656 sayılı soruşturma kapsamında yapılan çalışmalarda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın talimat üzerine, Danışmanı Ömer SERTBAŞ, Başbakan’ın Berat ALBAYRAK ve iş adamı Mehmet Cengiz koordinesinde bazı iş adamlarından çok yüksek miktarlarda para toplandığı, paraların Turkuvaz Medya Grubu için toplandığı, toplanan paralarla kurulacak yeni Medya Grubu (Zirve Holding olduğu değerlendirilen) başına Ömer Faruk KALYONCU’NUN geçeceği tespit edilmiştir. İş adamlarından alınan paraların karşılığında ise şahıslara, Ulaştırma Bakanlığı bünyesindeki Karayolları Genel Müdürlüğü ve TCDD Genel Müdürlüğü başta olmak üzere kamu kurumlarından ihaleler verildiği ve şahısların kamu kurumlarında ihtiyaç duyduğu nüfuzun sağlandığı anlaşılmıştır.”

Yıldırım başkanlığında örgüt toplantısı
Fezlekede, örgüt faaliyetleri kapsamında teknik ve fiziki takibi devam eden şahısların 21 Ağustos 2013 Çarşamba günü ve 03 Eylül 2013 Salı günü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali YILDIRIM ile toplantı yaptıkları" da belirtiliyor. Fezlekedeki ilgili bölüm şöyle: "Örgüt yöneticileri ve bazı üyelerinin de katılmış olduğu bahse konu toplantılardan sonra şahısların kendi aralarında yapmış oldukları görüşmelerden, talimatlar doğrultusunda Binali YILDIRIM ve danışmanı Ömer SERTBAŞ’ın bizzat takibi ile YÜKSEK MİKTARDA PARALAR TOPLANACAĞI anlaşılmıştır. Bahse konu toplanacak olan bu paraların Turkuvaz Medya Grubunun (Atv-Sabah-A Haber, …) satışı ile alakalı olduğu görüşmelerden belirlenmiştir. Ayrıca BU SÜREÇ İÇERİSİNDE ÖRGÜT ÜYELERİNİN (PARALARI VEREN ŞAHISLAR) KAMU LELERİ ALDIKLARI, kamu ihalelerinin alınması (bu şahıslara verilmesi) yönünde Binali YILDIRIM’IN taahhütlerde bulundukları anlaşılmıştır. Konunun başlangıcı bir sürecin sonucu olarak ortaya çıkmış ve bu durum aşağıda özetlenmiş ise de konunun net olarak ortaya çıktığına dair Mehmet CENGİZ ve Celal KOLOĞLU arasında gerçekleşen 2274353057 ID TAPE içeriğinde konunun nasıl gelişeceği ve kimlerin talimatı ile gerçekleşeceği görülmüştür. Ayrıca 2299731569 ID’li TAPE içeriğinde de (bu görüşme Mehmet Cengiz ile Hayrettin ÖZALTIN arasında gerçekleşmiş olup şahısların görüşmenin hemen öncesinde cep telefonlarından bir görüşme yaptığı Hayrettin ÖZALTIN’IN “başımıza bunlar da gelecekti” demesi üzerine sabit telefondan devam ettiği tespit edilmiştir.) Mehmet CENGİZ’İN KARDEŞİM SENİN ŞİMDİ YANİ NE ALAKASI VAR HAYRETTİN YA BU DEMİR YOLUNUN YAPILMASIYLA O PARA BİZDEN ÇIKMAYACAK MI şeklinde Hayrettin ÖZALTIN’A TCDD ihaleleri ile ödeyecekleri parayı çıkaracaklarını ancak Adnan ÇEBİ’NİN durumunun daha zor olduğunu belirttiği görülmüştür."

Kılıçdaroğlu Meclis’te okudu
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Sabah-ATV yolsuzluğunu Meclis’te taşımıştı. Kılıçdaroğlu, Meclis’teki grup toplantısında ATV-Sabah'ın satışıyla ilgili fezlekeden bölümler okuyarak Binali Yıldırım için "Binali dersek yanlış olur, Milyon Ali dememiz lazım. Milyon Ali devreye giriyor, herkesten 10 bin 20 bin değil, milyonlar istiyor" ifadelerini kullanmıştı.

2014'te ortaya çıkan Sabah-ATV’nin satışıyla ilgili hazırlanan fezlekeyi TBMM kürsüsünden gösteren Kılıçdaroğlu, fezlekede yer alan iddiaları tek tek sıralayarak şu ifadeleri kullanmıştı:

"Binali Yıldırım rakamlar büyük. Binali dersek yanlış olur, Milyon Ali dememiz lazım. Milyon Ali devreye giriyor, herkesten 10 bin 20 bin değil, milyonlar istiyor. Bakın fezleke bu. Bazı devletten iş alanların ismini vereceğim. Mehmet Cengiz, ‘100 milyon dolar veririm’ diyor. Celal Koloğlu, ‘100 milyon dolar veririm’ diyor. Nihat Özdemir 100 milyon dolar, İbrahim Çeçen 100 milyon dolar. ‘Ama üçüncü havaalanına dahil ederseniz 150 milyon dolara çıkarırım’ diyor. Sekiz işadamından toplanan para, 630 milyon dolar. Niye Milyon Ali diyoruz? İşte bunun için. Kimin talimatıyla, Beyefendi’nin talimatıyla. Tabii kod adı orada ‘Başçalan’ değil ‘Beyefendi’ olarak geçiyor. Savcı tabii başçalan yazamıyor. Diyor ki, ‘Beyefendi ile görüşecek’ diyor. Nasıl bir plan yapılacaksa ben de size söylerim. Kim? Celal Koloğlu? Kim bu? İntes’in yönetim kurulu başkanı. Bütün yürekli düzgün çalışan, gerçekten uluslararası piyasalarda düzgün iş yapan bütün müteahhit kardeşlerime sesleniyorum. Celal Koloğlu İntes’te yönetim kurulu başkanlığı yapamaz. O görevden ayrılması lazım. Binali tabii topluyor bunları, PTT’nin sosyal tesislerinde. Salmayı yapıyor, herkes bunu ödeyecek diyor. Bunlardan birisi 30 milyon dolar ödüyor ve öbürü telefonda konuşurken söylüyor: ‘Adnan’ı görmedin mi simsiyah olmuştu.’

Talimat Başçalan’dan!
20 milyon dolar veren de ‘Dün gece uyuyamadım iki hap aldım’ diyor. Ama işi toparlıyorlar, Mehmet Cengiz diyor ki, ‘Ama hakikaten iyi bir şey oldu. Binali kalırsa yaşadık’ diyor. Sen neymişsin be Milyon Ali. Haberimiz bile yokmuş senden. Şimdi kalkmış bu, İzmir büyükşehir başkan adayı. Milyon Ali sen İzmir’in sokaklarında hangi yüzle gezeceksin. Milyon Ali kalacak, başçalan talimat verecek, ihaleler dağıtılacak."

Kaynak: Birgun.net