HABER MERKEZİ

Eskişehir'de Birleşik Metal-İş öncülüğünde siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri temsilcileri 15-16 Haziran Direnişi'nin yıldönümünde işten çıkartılan ve sendika hakkı ellerinden alınmak istenen NSK (Öznur Pres) işçileriyle dayanışmak için biraraya geldi. Sendika faaliyeti yapmak isteyen iki işçinin çeşitli bahanelerle işten atılmasıyla gündeme gelen firmanın sahibi, bu sefer de basın açıklamasına katılmak isteyen işçileri fabrika yemekhanesinden çıkarmadı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu'nun okuduğu basın açıklamasında, işçilerin hukuksuz bir şekilde fabrika yemekhanesinde tutulduklarını ve dışarıdaki işçilerle biraraya gelmelerinin engellendiği ifade edildi.

Serdaroğlu, bu durumu hızla büyüyen sendika çalışmalarının bir sonucu olarak gördüğünü söyledi ve sendika faaliyetlerinin hızla büyüdüğünü gören işverenin işçilerin basın açıklamasına katılmasını engellediğini belirtti.

Adnan Serdaroğlu, sendika kurma çoğunluğuna sahip olmalarına rağmen şuan firma tarafından hukuksal anlamda sendikal faaliyetin engellendiğini söyledi. Ancak gerekli itirazların yapılacağını ve sonrasında çoğunluk sendikası olarak sendikayı kuracaklarını ve ardından toplu sözleşmeyi yapabileceklerini ifade etti.

Basın açıklaması sırasında polisin kitleyi dağıtmak için yaptığı anons ise dikkat çekti. Polis, işçilerin içeri girme hamlesi olmamasına rağmen fabrika kapısına barikat kurdu.

Basın açıklamasına İspanya'dan işçi temsilcisi Juan Carlos da katıldı. Yaptığı açıklamada sınıf kardeşliği ve dayanışma mesajları vererek, sürecin takipçisi olacaklarını ifade etti.

Kaynak: Birgun.net