DOĞU EROĞLU

Emniyet görevlileri hakkında soruşturma izni verilmemesinin ardından 10 Ekim Ankara Katliamı ile ilgili Anayasa Mahkemesine ilk başvuru bugün yapıldı. Katliamda yaşamını yitiren İnşaat-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Tekin Arslan’ın eşi ve çocukları adına yapılan bireysel başvuruda, ailenin avukatlığını CHP eski milletvekilleri Hüseyin Aygün ve Gökhan Günaydın üstlendi. Başvuruda idarenin saldırıyı önleme yükümlülüğünü yerine getirmemesinden ötürü yaşam hakkı ihlali yapıldığının tespit edilmesi, görevi ihmal eden Emniyet yetkilileri hakkında Ankara Valiliğinin soruşturma izni vermemesinden sonra sonlanan soruşturmaların tekrar başlatılması ve 10 Ekim Ankara Katliamına ilişkin duruşmalı inceleme yapılması isteniyor.

IŞİD’e toleransın kanıtı AKP’lilerin ifadeleri
Başvuruda, katliam öncesinde Emniyet birimlerinin eline ulaşan istihbaratlara karşın önlem alınmadığı aktarıldı. Türkiye’de IŞİD hücrelerinin örgütlenmesi ve nüfuz kazanmasında iktidarın örgüte toleransının önemine dikkati çeken başvurucular, iktidar mensupları ile idarecilerin IŞİD’e hoşgörüyle yaklaşan demeçlerini de alıntıladı. Başbakan Davutoğlu’nun “IŞİD dışlanan grupların tepki hareketidir,” “Canlı bombalar eyleme geçmeden yakalayamayız, hukuk devletiyiz” sözleri ile Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’nun “IŞİD militanlarını tedavi etmek insani görevdir” ifadeleri bu toleransın kanıtı olarak başvuruya kondu.

Yaşam hakkının negatif ihlali
Başvuruya göre, 10 Ekim Ankara Katliamında yaşamını yitiren Tekin’in, Anayasa ve uluslararası metinlerde güvence altına alınan yaşama hakkı ihlal edildi. Devletin katliamı engelleme yönündeki yükümlülüğünü yerine getirmediği aktarıldı ve “IŞİD terörü karşısında devlet, hükümet ve özellikle emniyet görevlileri hukuken asla kabul edilemez bir hoşgörü ve müdahalesizlik tutumu içerisindedir” ifadeleri kullanıldı. Uluslararası raporlarda yer alan Türkiye’nin IŞİD için kaynak ve transfer ülkesi olduğu, silahların örgüte Türkiye üzerinden iletildiği, sınırların ise örgüte katılımlar için açık tutulduğu yönündeki değerlendirmeler başvuruda hatırlatıldı.

Valiliğin Emniyet mensuplarının soruşturulmasına izin vermemesi de, hak arama hürriyeti ve adil bir yargılama talebinin de ihlali de başvuruda yer aldı.

Yeniden soruşturma talebi
Arslan Ailesinin avukatları Aygün ve Günaydın AYM’nin, Tekin Arslan’ın ölümüne ilişkin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ihlallerini tespit etmesini, emniyet görevlilerinin yargılanması için dosyanın yeniden adli makamlara göndermesini, 10 Ekim Katliamının adil bir şekilde tartışılması için duruşmalı inceleme yapmasını istedi.

AYM’ye başvuru için iç hukuk yollarının tükendiğine ilişkin kanıt olarak ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 7 Mart 2016 tarihli işlemden kaldırma kararı gösterildi.

Kaynak: Birgun.net